x
x

Kako mikrobiom crijeva može utjecati na rizik od dijabetesa

  05.08.2024.

Istraživači su identificirali različite značajke crijevnih mikroba povezane s dijabetesom tipa 2 (T2D), što ukazuje na značajnu ulogu crijevnog mikrobioma u njegovoj patogenezi i potencijal za dijagnostičke biomarkere.

Kako mikrobiom crijeva može utjecati na rizik od dijabetesa

Istraživači su proveli meta-analizu 8117 metagenoma iz 10 kohorti diljem Sjedinjenih Država, Europe, Izraela i Kine.

Sudionici (prosječna dob, 57,9 godina; 54,4% žene) uključivali su 1851 bolesnika s T2D, 2770 osoba s predijabetesom i 2277 osoba s normalnom razinom šećera u krvi (normoglikemijske kontrole).

Dijagnostički kriteriji za T2D i predijabetes standardizirani su za sve skupine.

Istraživači su identificirali specifične crijevne mikrobne vrste i funkcije koje su bile različito zastupljene između sudionika s T2D i predijabetesom i normoglikemičnim kontrolama (stopa lažnog otkrivanja < 0,10).

Ovo je istraživanje identificiralo 19 filogenetski različitih vrsta povezanih s T2D. Dvije vrste Streptococcus, koje ukazuju na proupalno stanje, i Bacteroides fragilis, imunogena vrsta koja proizvodi fragilizin, značajno su obogaćene kod pacijenata s T2D.

Prevotella copri, uobičajeni gastrointestinalni mikrob koji može proizvesti velike količine aminokiselina razgranatog lanca, bio je zastupljeniji u crijevnoj flori pacijenata s T2D.

Filogenetska raznolikost unutar vrste promatrana za 27 različitih vrsta bila je povezana s interindividualnim razlikama u riziku za T2D.

Različiti mikrobni potpisi u bolesnika s T2D pridonijeli su poremećajima u glikolizi i putovima fermentacije butirata zajedno s pojačanom biosintezom bakterijskih strukturnih komponenti.

„Vjerujemo da promjene u crijevnom mikrobiomu uzrokuju dijabetes tipa 2. Prvo se moraju dogoditi promjene u mikrobiomu, a dijabetes se razvija kasnije, a ne obrnuto. Ako su te mikrobne značajke uzročne, možemo pronaći način da promijenimo mikrobiom i smanjimo rizik od dijabetesa tipa 2. Buduće prospektivne ili intervencijske studije potrebne su kako bi se ta veza čvrsto dokazala.", naveli su autori.