x
x

Šećerna bolest i kronična bubrežna bolest

  27.07.2024.

Učestalost šećerne bolesti diljem svijeta je dosegla epidemijske razmjere. Procjenjuje se kako je 2021. godine 537 milijuna ljudi diljem svijeta živjelo sa šećernom bolesti te kako će broj osoba sa šećernom bolesti do 2045. godine porasti na 784 milijuna. Također, procjenjuje se kako će oko 40% osoba sa šećernom bolesti razviti kroničnu bubrežnu bolest (KBB).

Šećerna bolest i kronična bubrežna bolest

Šećerna bolest je vodeći uzrok nastanka KBB-a. Oštećenje bubrežne funkcije, odnosno KBB nastaje kada bubrezi gube veći dio svoje sposobnosti u uklanjanju štetnih tvari iz organizma i nemaju mogućnost održavanja ravnoteže tekućine i kemijskih elemenata u organizmu. Mehanizmi nastanka i rizični čimbenici za razvoj KBB-a u bolesnika sa šećernom bolesti kompleksni su i dovode do razvoja kronične upale i kroničnog oštećenja bubrežne funkcije.

Razlikuju se čimbenici rizika za razvoj KBB-a na koje ne možemo utjecati i one na koje možemo utjecati kako bi se smanjio rizik razvoja i napredovanja KBB-a prema završnom stadiju zatajenja bubrežne funkcije. U čimbenike rizika na koje ne možemo utjecati ubrajamo dob, spol, rasu, genetsku predispoziciju, pojavnost šećerne bolesti u mlađoj dobi te pozitivnu obiteljsku anamnezu. Postoji i cijeli niz čimbenika rizika za razvoj KBB-a u bolesnika sa šećernom bolesti na koje možemo utjecati, poput povišenoga krvnog tlaka, prekomjerne tjelesne mase, socioekonomskog statusa, povišenih masnoća u krvi, inzulinske neosjetljivosti te povišene razine glukoze u krvi (nezadovoljavajuće regulirane šećerne bolesti).

U kliničke kriterije za postavljane dijagnoze KBB-a u bolesnika sa šećernom bolesti ubrajamo eGFR < 60 ml/min/1,73m2 iUACR ≥ 30 mg/g. Jedan od dva navedena kriterija mora biti prisutan dulje od tri mjeseca i potvrđen ponovljenim mjerenjem prije postavljanja dijagnoze KBB-a u bolesnika sa šećernom bolesti.

Bolesnicima koji boluju od šećerne bolesti tipa 1 savjetuje se navedene pretrage učiniti s ciljem probira na KBB pet godina nakon postavljanja dijagnoze šećerne bolesti. Kod bolesnika koji bolju od šećerne bolesti tipa 2 preporuka je navedene pretrage učiniti u trenutku postavljanja same dijagnoze šećerne bolesti, s obzirom na to da se danas suvremeno liječenje šećerne bolesti tipa 2 te odabir lijekova za kontrolu glikemije (razine šećera) temelji na poznavanju bubrežne funkcije, odnosno postojanju KBB-a.

Postupci koji sprječavaju razvoj i napredovanje KBB-a u bolesnika sa šećernom bolesti uključuju dobru kontrolu šećerne bolesti i krvnog tlaka, liječenje povišenih vrijednosti masnoća u krvi te promjenu životnih navika s ciljem povećanja fizičke aktivnosti i smanjenja prekomjerne tjelesne mase uz prehranu prilagođenu stupnju oštećenja bubrežne funkcije u bolesnika sa šećernom bolesti.