x
x

Masna jetra zbog metaboličkog poremećaja i pogoršanje bubrežne funkcije

  24.08.2024.

Korištenjem nove klasifikacije masne jetre koja se temelji na prisutnosti metaboličke disfunkcije i konzumacije alkohola, masne bolest jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom i bolest jetre vezana uz konzumaciju alkohola značajno su povezane s novom pojavom kronične bolesti bubrega, objavljeno je u časopisu Hepatology Research.

Masna jetra zbog metaboličkog poremećaja i pogoršanje bubrežne funkcije

Kazuma Mori s Medicinskog sveučilišta Sapporo u Japanu i suradnici istraživali su učinke različitih oblika masne jetre na razvoj kronične bolesti bubrega (KBB). Analiza je obuhvatila 12.138 Japanaca s godišnjim zdravstvenim pregledima koji su uključivali ultrazvuk abdomena tijekom 10-godišnjeg razdoblja.

Istraživači su otkrili da je tijekom praćenja 16,2 % sudionika (17,2 % muškaraca; 14,2 % žena) imalo novi početak KBB-a. Pri prilagodbi za dob, spol, procijenjenu brzinu glomerularne filtracije, trenutnu naviku pušenja, dijabetes melitus, hipertenziju i dislipidemiju, rizik za razvoj KBB-a bio je povećan kod pojedinaca s masnom bolesti jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom i povezanom s konzumacijom alkohola. Ispitanici s masnom bolesti jetre a bez metaboličke disfunkcije imali su značajno niži rizik za KBB.

U kliničkoj praksi moguće je identificirati bolesnike s visokim rizikom za KBB i to među osobama sa masnom jetrom.