x
x

3. Hrvatski kongres palijativne skrbi u Osijeku

  17.10.2024.

3. Hrvatski kongres palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u Osijeku od 24. do 26. listopada 2024. Cilj Kongresa je izmjena iskustava i znanja, s ciljem čuvanja dostojanstva bolesnika do kraja.

3. Hrvatski kongres palijativne skrbi u Osijeku

Od ulaska RH u EU ovo je prvi Kongres Hrvatskog društva za palijetivnu skrb.

Radi se o periodu od 10 do 11 godina napornog rada u kojem je društvo od Strateškog akcijskog programa, preko Nacionalnog plana razvoja palijativne skrbi i Zakona o zdravstvenoj zaštiti 2018., u kojem je palijativna medicina postala treći obavezni dio medicinske djelatnosti, došto do proglašenja Nacionalnog dana palijativne skrbi 11. svibnja koji je ove godine prvi put obilježen.

Ove godine se obilježava i trideset godina od osnutka Hrvatskog društva za hospicijsku i palijativnu skrb.

Razvojni put Društva se dijeli u dvije etape - u period do ulaska u EU i period od 01.07.2013.

Prvi dio obilježen je volontiranjem, učenjem, brojnim tečajevima, simpozijima i s dva Kongresa sa ciljem senzibiliziranja zdravstvenih djelatnika na novi pristup neizlječivim i umirućim bolesnicima.

Drugi dio puta popraćen je specifičnim stručnim edukacijama, velikim radom i entuzijazmom, ali i brojnim problemima, ipak već i ostvarenim odličnim rezultatima. Kroz stečena vlastita iskustva jasno smo definirali probleme u svakodnevnoj praksi koji nas usporavaju u bržem i kvalitetnijem pružanju palijativne skrbi.

Cilj nam je prikazati sve aspekte palijativne skrbi u svim segmentima struke uz isključivo holistički pristup bolesniku - što znači kvalitetan život bolesnika bez boli i patnje.

Na kongresu se želi naglasiti veliku dobrobit koju su svojim neumornim radom ostvarili koordinatori palijativne skrbi i mobilni palijativni timovi.

Na Kongresu će se ukazati na neophodnu psihološku potporu bolesniku i obitelji naglašavajući da je psiholog obavezni dio multidisciplinarnog mobilnog palijativnog tima.

Posebnu pažnju na kongresu će posvetiti duhovnosti u palijativnoj skrbi koja je oduvijek temelj u postupku pružanja skrbi potrebitima. Govorit će se i o procesu žalovanja jer palijativna skrb uključuje i brigu o obitelji za vrijeme bolesti i nakon smrti bolesnika.

Liječnici dentalne medicine kao dio mobilnog palijativnog tima prikazat će svoj pionirski rad u rješavanju problema dentalne medicine kod palijativnog bolesnika.

Suvremena palijativna skrb uključuje fizioterapiju svakom palijativnom bolesniku. Ne smijemo zanemariti rehabilitaciju palijativnog bolesnika.

Ljekarnik u mobilnom palijativnom timu otvara nove mogućnosti u svom radu i povećava doprinos kvaliteti u sveukupnoj skrbi.

Govorit će se i o ulozi hitne medicinske pomoći u skrbi palijativnog bolesnika.

Tema je i intersektorska suradnja i kako brzo i uspješno povezati socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu i osnažiti ulogu socijalnog radnika.

Posebno područje interesa je organizacija palijativne skrbi na stacionarima Domova za starije.

Na kongresu će se istaknut i izuzetno velika uloga lokalne zajednice i njene aktivnosti u razvoju "suosjećajne zajednice" koja mora osiguravati kontinuirano dostupnu palijativnu skrb svakom građaninu.

Cilj Kongresa je izmjena iskustava i znanja, donošenje jasnih zaključaka o potrebnim promjenama, sa osnovnim ciljem čuvanja dostojanstva bolesnika i obitelji do kraja života.

Veselimo se Vašem dolasku i druženju!

U ime Znanstvenog i organizacijskog odbora:

Vlasta Vučevac

Silvija Soldo Butković

Suzana Vuletić