x
x

Trenutno najboli AI alati za zdravstvenu skrb

  01.08.2024.

Gotovo 900 zdravstvenih alata s umjetnom inteligencijom ima odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), a stručnjaci potiču njihovu upotrebu za podršku njezi pacijenata usred nedostatka liječnika i zatvaranja bolnica.

Trenutno najboli AI alati za zdravstvenu skrb

Stručnjaci za AI alate u moru opcija preporučuju pet najboljih koji poboljšavaju zdravstvenu skrb i smanjuju troškove.

Kako bi se suzio popis, prednost su dobili komercijalno dostupni alati koji su dobili priznanje od novoosnovanih organizacija koje teže standardizaciji procesa procjene umjetne inteligencije, kao što su Coalition for Health AI i Health AI Partnership.

Top-pet najboljih AI zdravstvenih alata koji su sada dostupni (dok se ne pojavi nešto bolje):

1. LumineticsCore

Što je to: umjetna inteligencija koja dijagnosticira dijabetičku retinopatiju.

Kome je namijenjen: pružateljima njege, kao što su oftalmolozi, liječnici primarne zdravstvene zaštite ili endokrinološke klinike. LumineticsCore koji je odobrila FDA ubrzava dijagnosticiranje dijabetičke retinopatije i makularnog edema. 

2. Abridge

Što je to: Alat za ambijentalno slušanje kliničkih bilješki.

Kome je namijenjen: Liječnicima bilo koje specijalnosti koji žele provoditi manje vremena za računalom. Bez tipkovnica. Nije potrebno upisivanje. Tako neki liječnici zamišljaju "bolnicu budućnosti".

3. Woebot

Što je to: chatbot za mentalno zdravlje potpomognut strojnim učenjem.

Kome je namijenjeno: Liječnicima primarne zdravstvene zaštite i stručnjacima za mentalno zdravlje. Woebot, chatbot za mentalno zdravlje koji pruža podršku na zahtjev putem aplikacije na telefonu. Aplikacija, koja koristi principe kognitivne bihevioralne terapije (CBT) još nije odobren od strane FDA.

4. VBrain

Što je to: alat za automatsko oblikovanje tumora mozga uz pomoć umjetne inteligencije.

Kome je namijenjen: radijacijskim onkolozima. Prije nego što radijacijski onkolozi liječe tumore mozga, oni označavaju točnu lokaciju i masu svake lezije. Ispravno prepoznavanje "anatomskog dijela" svakog tumora pomaže kliničarima da učinkovitije primjenjuju zračenje, bez oštećenja okolnog tkiva.  Odobren je od strane FDA.

5. GI Genius

Što je to: AI koja otkriva polipe tijekom kolonoskopije.

Kome je namijenjen: gastroenterolozima i endoskopistima. GI Genius tvrtke Medtronic je "pomoćna kamera" pokretana umjetnom inteligencijom odobrena od FDA za pomoć u pronalaženju lezija debelog crijeva tijekom kolonoskopije.

Izvor: Medscape