x
x

Obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

  14.10.2024.

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi se svake godine obilježava u drugu subotu u listopadu. Cilj obilježavanja ovog dana je povećati dostupnost palijativne skrbi, te osigurati sredstva za razvitak ove grane medicine.

Obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

Temeljem inicijative međunarodne organizacije civilnog društva Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), od 2005. g. se u svijetu svake druge subote u listopadu obilježava Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi.

Potporu obilježavanju su ove prigode iskazale Svjetska zdravstvena organizacija i mnogobrojne institucije usmjerene unaprjeđivanju prava pacijenata.

Palijativna skrb obuhvaća sve medicinske postupke i mjere zdravstvene zaštite usmjerene poboljšanju kvalitete života pacijenata čiji je život neposredno ugrožen različitim patološkim stanjima uz ograničenu mogućnost oporavka.

Težište metoda palijativne skrbi je na pravovremenom prepoznavanju i adekvatnoj ocjeni potreba pacijenata koji boluju od neizlječivih bolesti, kao i na primjeni odgovarajućih terapijskih metoda radi ublažavanja njihovih tegoba.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 2020. g. je u svijetu približno 57 milijuna osoba bolovalo od različitih bolesti zbog kojih im je bila potrebna palijativna njega, no od navedenoga broja je samo 14% pacijenata dobilo potrebnu skrb.

K tome, približno 18 milijuna ljudi u svijetu svake godine pate od bolova i nelagode u posljednjim trenucima života zbog ograničene dostupnosti palijativnih zdravstvenih usluga i adekvatne analgezije.

Omogućavanje dostupnosti palijativne njege i otklanjanja tjelesne i duševne patnje kod pacijenata s terminalnim bolestima danas se sve više prepoznaje kao jedan od ključnih elemenata sveobuhvatne zdravstvene zaštite.

Usprkos brojnim inicijativama usmjerenim osmišljavanju smjernica i politika za integraciju palijativne skrbi, i danas se praktična djelatnost palijativne njege susreće s brojnim izazovima, posebno u kriznim situacijama u kojima skrb za osobe s patološkim stanjima opasnima po život predstavlja logistički, pravni i etički izazov.

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi godišnji je događaj posvećen zagovaranju hospicijske i palijativne zdravstvene zaštite, s naglaskom na interdisciplinarni pristup poboljšanju kvalitete života i ublažavanju patnje osoba s teškim bolestima i njihovih skrbnika.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi održane se brojne aktivnosti s ciljem edukacije javnosti o elementima skrbi za pacijente koji boluju od terminalnih bolesti, poglavito o osnaživanju palijativne njege na razini zajednica, uključujući i implementaciju politika promicanja zdravlja na lokalnoj razini.

Izvor: HZJZ

VEZANI SADRŽAJ > <