x
x

Možemo li jednostavnim testovima njuha i pamćenja prepoznati demenciju?

  25.10.2024.

Testovi identifikacije mirisa i globalnih kognitivnih sposobnosti mogu predvidjeti kognitivno popuštanje i razvoj demencije, usporedivi su s dijagnostikom pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET) s Pittsburškim spojem B (11C-PIB) , objavljeno je u časopisu Alzheimer's & Dementia.

Možemo li jednostavnim testovima njuha i pamćenja prepoznati demenciju?

Davangere P. Devanand sa Sveučilišta Columbia u New Yorku i njegovi suradnici procijenili su oslabljenu identifikaciju mirisa, tj gubiak njuha i smanjene globalne kognitivne sposobnosti kao jednostavne, isplative alternative neuroimaging biomarkerima za predviđanje kognitivnog pada i demencije. Analiza je uključila 647 osoba iz studije starenja Klinike Mayo, a ispitanici su praćeni prosječno 8,1 godinu.

Istraživači su otkrili da je u analizama preživljenja PiB PET pokazao robusno predviđanje kognitivnog pada. Ostali značajni prediktori uključivali su poremećeni brzi test identifikacije mirisa (BSIT) od 12 stavki, modificirani test poremećaja koncentracije i pamćenja informacija (Blessed Information-Memory-Concentration Test, BIMCT), rezultate snimanja magnetskom rezonancijom i mjerenja fluorodeoksiglukoze. Snažna prediktivna korist primijećena je kod kombinacije demografskih podataka, BSIT i BIMCT (C-indeks, 0,81), što je bilo slično kombinaciji demografskih podataka i PiB PET (C-indeks, 0,80) i to kod predviđanja razvoja demencije.

Studija ističe praktičan i troškovno učinkovit pristup za predviđanje kognitivnog pada i demencije, što bi moglo uvelike poboljšati pristup ranoj dijagnozi. Uporabom ovih jednostavnih testova, pružatelji zdravstvenih usluga mogu imati dodatne mogućnosti za prepoznavanje rizičnih pojedinaca kojima se može na taj način pružiti pravovremena intervencija i omogućiti sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima.