x
x

Novi biološki put može objasniti izloženost bisfenolu A i vezu s autizmom

  25.09.2024.

Bisfenol A (BPA) je moćan endokrini disruptor koji se nalazi u polikarbonatnoj plastici i epoksidnim smolama, a američka Uprava za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Administration, FDA) zabranila ga je za upotrebu u bočicama za bebe, čašicama i ambalaži za dojenčad.

Novi biološki put može objasniti izloženost bisfenolu A i  vezu s autizmom

BPA može poremetiti razvoj mozga muškog fetusa kontroliran hormonima na nekoliko načina, uključujući utišavanje ključnog enzima, aromataze, koji kontrolira neurohormone i posebno je važan u razvoju mozga fetusa. Čini se da je ovo dio slagalice autizma.

Moždana aromataza, koju kodira CYP19A1, pretvara neuralne androgene u neuralne estrogene i uključena je u poremećaje iz autističnog spektra (ASD). Postmortalne analize muškaraca s ASD-om također pokazuju izrazito smanjenu aktivnost aromataze.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke iz BIS-a u 1067 dojenčadi u Australiji. U dobi od 7 do 11 godina, 43 djece imalo je potvrđenu dijagnozu ASD-a, a 249 dojenčadi s podacima o kontrolnom popisu ponašanja djeteta (CBCL) u dobi od 2 godine imalo je skor problema spektra autizma iznad medijana.

Istraživači su razvili genetski rezultat CYP19A1 za aktivnost aromataze na temelju pet pojedinačnih nukleotidnih polimorfizama povezanih s nižim razinama estrogena. Među 595 djece s prenatalnim BPA i CBCL-om, ona s tri ili više varijanti su klasificirana kao "niska aktivnost aromataze", a ostala su klasificirana kao "visoka".

U regresijskim analizama, dječaci s niskom aktivnošću aromataze i visokom prenatalnom izloženošću BPA (gornji kvartil > 2,18 µg/L) imali su 3,5 puta veću vjerojatnost da će imati simptome autizma u dobi od 2 godine (omjer izgleda [OR], 3,56; 95% CI, 1,13 -11.22).

Izgledi za potvrđenu dijagnozu ASD-a bili su šest puta veći u dobi od 9 godina samo u muškaraca s niskom aktivnošću aromataze (OR, 6,24; 95% CI, 1,02-38,26).

Istraživači su također otkrili da više razine BPA predviđaju veću metilaciju u krvi iz pupkovine preko CYP19A1 moždanog promotora PI.f regije (P = 0,009).

Kako bi se ponovili nalazi, korišteni su podaci Columbia Center for Children's Health Study-Mothers and Newborns kohorta iz Sjedinjenih Država. Još jednom, razina BPA bila je povezana s hipermetilacijom aromataze moždanog promotora PI.f (P = 0,0089).

U obje skupine postojali su dokazi da je učinak povećanog BPA na hipermetilaciju moždanog neurotrofnog faktora djelomično posredovan višom metilacijom gena aromataze (P = 0,001).

Kako bi potvrdili nalaze, istraživači su ispitali stanične linije ljudskog neuroblastoma SH-SY5Y i otkrili da su razine proteina aromataze više nego prepolovljene u prisutnosti BPA od 50 µg/L (P = 0,01).

Osim toga, studije na miševima pokazale su da su muški miševi izloženi BPA 50 µg/L sredinom gestacije i muški miševi s nokautom aromataze - ali ne i ženke - imali poremećaje u društvenom ponašanju, kao što je interakcija s nepoznatim mišem, kao i strukturne i funkcionalne promjene mozga .

Ovo je prvi put da je identificiran biološki put koji bi mogao pomoći u objašnjenju veze između autizma i BPA.

BPA i druge kemikalije koje ometaju rad endokrinog sustava gotovo je nemoguće izbjeći, one mogu ući u tijelo putem plastične ambalaže za hranu i piće, isparenja od renoviranja doma i izvora poput kozmetike.