x
x

Novi alat za pomoć u prepoznavanju autizma kod male djece

  07.06.2024.

U 2020. otprilike jednom od 36 djece u SAD-u u dobi od 8 godina dijagnosticiran je autizam. Iako se pouzdana identifikacija može napraviti u drugoj godini života, srednja dob dijagnoze autizma je nakon četvrte godine. Uključivanje biomarkera za praćenje očiju u pedijatrijske procjene autizma može olakšati prepoznavanje stanja, navodi se u novoj studiji objavljenoj u JAMA Network Open.

Novi alat za pomoć u prepoznavanju autizma kod male djece

Istraživači su stvorili alat temeljen na umjetnoj inteligenciji koji pomaže liječnicima primarne zdravstvene zaštite i pedijatrima da uoče potencijalne slučajeve neurološkog stanja.

Većina liječnika primarne zdravstvene zaštite ne prolazi specijaliziranu obuku za prepoznavanje autizma, a otprilike trećina dijagnosticira stanje s nesigurnošću. Alat pomaže liječnicima u postavljanju dijagnoze autizma uključivanjem njihove dijagnoze i razine sigurnosti koju su sami prijavili i biomarkera za praćenje oka.

U istraživanju klinički psiholog također je procjenjivao djecu, provjeravajući ili opovrgavajući ranije rezultate alat je dao istu dijagnozu kao i ona psihologa u 90% slučajeva. Kad su djeca procijenjena samo pomoću očnih biomarkera, dijagnoza je bila usklađena s onom psihologa u 77% slučajeva.

Ovo ispitivanje je prvi korak u dokazivanju da su biomarkeri za praćenje očiju osjetljivi na autizam i pružaju li ti biomarkeri dodatne kliničke informacije liječnicima primarne zdravstvene zaštite za točnije dijagnosticiranje autizma.

Studija je provedena između 2019. i 2022. i uključila je 146 djece u dobi od 14 do 48 mjeseci koja su bila liječena u sedam ordinacija primarne zdravstvene zaštite u Indiani. Liječnici primarne zdravstvene zaštite odim dijagnoze dali su i razinu sigurnosti u svojoj dijagnozi.

Tijekom testa biomarkera, mališani su gledali crtiće dok su istraživači pratili pokrete njihovih očiju. Šest biomarkera uključenih u test temeljilo se na prethodnim istraživanjima koja povezuju pokrete očiju s autizmom. To uključuje gledaju li mala djeca više u slike ljudi ili geometrijske uzorke te brzinu i veličinu širenja zjenica kada su izložena jakom svjetlu.

Većina male djece dala je pozitivan rezultat za autizam u samo jednom testu biomarkera. To potvrđuje da djecu treba testirati na različite biomarkere jer se stanje svakog pacijenta manifestira drugačije.

Pronalaženje učinkovitih i skalabilnih rješenja za rješavanje dijagnostičkih kašnjenja i razlika u autizmu imperativ je javnog zdravlja. Pristupi koji integriraju biomarkere za praćenje oka u višestruke modele procjene autizma temeljene na zajednici obećavaju rješavanje ovog problema.