x
x

Menopauza i porast LDL kolesterola

  12.09.2024.

U razdoblju menopauze i postmenopauze dolazi do promjene vrijednosti kolesterola u krvi što predstavlja rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Povećava se LDL kolesterol, a smanjuje HDL kolesterol, predstavljeno je na godišnjem sastanku Europskog kardiološkog društva početkom rujna 2024. u Londonu.

Menopauza i porast LDL kolesterola

Razdoblje menopauze povezano je s promjenom profila lipoproteina, tj. povećanjem kolesterola višeg rizika koji uzrokuje kardiovaskularne bolesti kao što je koronarna bolest srca.

Bolest srca je najveći ubojica žena, uzrokuje 40 % svih smrti kod žena. Poznato je da žene imaju tendenciju razvoja srčanih bolesti oko 10 godina kasnije u odnosu na muškarce, a rizik raste nakon menopauze.

U ovoj studiji istraživači su analizirali razinu kolesterola u krvi kod 1246 žena i 1346 muškaraca koji su sudjelovali u dugotrajnoj studiji zdravlja srca. 

Od žena, 35 % je bilo u premenopauzi, 24 % u menopauzi i 41 % u postmenopauzi.

Tijekom prosječnog vremena praćenja od sedam godina, sve tri skupine žena doživjele su povećanje "lošeg" LDL kolesterola.

Međutim, najveći postotak promjena u LDL kolesterolu dogodio se između menopauze i postmenopauze, s porastom razine od 8,3 %. Nadalje, žene u postmenopauzi također su doživjele pad razine "dobrog" HDL kolesterola od 4,8 %.

U usporedbi s muškarcima, žene u menopauzi imale su povećanje "lošeg" LDL kolesterola za 213 %.

Istraživači su zaključili da je menopauza povezana s nepovoljnim promjenama u profilima lipoproteina, s najizraženijim promjenama koje su otkrivene u porastu 'loših' LDL čestica".

Kada se promatraju zajedno, ove bi promjene mogle pomoći u objašnjenju porasta kardiovaskularnih bolesti kod žena u postmenopauzi i pomoći u određivanju jesu li ranije intervencije opravdane.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se vidjelo hoće li se ove promjene u kolesterolu izravno prevesti u veći rizik za zdravlje srca.