x
x

Nema razlike uzimamo li antihipertenzive ujutro ili navečer

  06.09.2024.

U dva klinička ispitivanja od kojih je jedno na starijim bolesnicima, večernja primjena antihipertenziva nije imala kliničku korist u odnosu na jutarnju, prezentirano je na kongresu Europskog kardiološkog društva, ESC 2024.

Nema razlike uzimamo li antihipertenzive ujutro ili navečer

Glavni istraživač, profesor Scott Garrison sa Sveučilišta Alberta, Edmonton u Kanadi objasnio je da krvni tlak obično slijedi cirkadijalni ritam koji doseže vrhunac nakon buđenja i pada tijekom sna. Veliki kardiovaskularni događaji kao što su srčani i moždani udar jače su povezani s visokim krvnim tlakom tijekom noći. Prethodno je proučavano može li snižavanje noćnog krvnog tlaka smanjiti i kardiovaskularni rizik, međutim, rezultati nisu bili konzistentni.

U prvom istraživanju koje su nazvali BedMed uzeta je opća populacija u skrbi primarne zdravstvene zaštite, a u drugom su ispitani štićenici domova za starije i nemoćne osobe.

U otvorenom ispitivanju BedMed u Kanadi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na bolesnicima koji u povijesti bolesti nisu imali glaukom i koji su imali propisan bar jedan antihipertenzivne lijek jednom na dan, provedena je randomizacija u omjeru 1 : 1 -  ispitivana (antihipertenziv navečer) i kontrolna skupinu (antihipertenziv u jutro). Primarni ishod bili su glavni štetni kardiovaskularni događaji (MACE), definirani kao smrt od bilo kojeg uzroka, hospitalizacija/posjet hitnoj službi zbog moždanog udara, srčanog udara/akutnog koronarnog sindroma ili kongestivnog zatajivanja srca. Sekundarni ishodi uključivali su neplaniranu hospitalizaciju/posjete hitnoj pomoći iz svih razloga te događaje povezane s pogoršanja vida, pamćenja ili zbog prijeloma.

Ispitivanje BedMed-Frail imalo je sličan dizajn osim što su ispitanici bili stanovnici kanadskih odjela za kontinuiranu skrb u domovima za starije i nemoćne osobe. Dodijeljeno im je ili doziranje prije spavanja ili uobičajena njega (pretežno jutarnja uporaba). Dodatni sekundarni ishodi uključivali su ulceraciju kože i pogoršanu kogniciju.

U ispitivanje BedMed randomizirano je 3357 odraslih osoba prosječne dobi 67 godina, 56% žena. Tijekom srednjeg praćenja od 4,6 godina, primarni ishod MACE-a dogodio se u 9,7% sudionika u istraživanoj i 10,3% u jutarnjoj, kontrolnoj skupini (prilagođeni omjer rizika [HR] 0,96; 95% interval pouzdanosti [CI] 0,77– 1,19; p=0,70). Nije bilo razlika u ostalim ishodima između skupina.

U ispitivanje BedMed-Frail uključeno je 776 sudionika prosječne dobi od 88 godina, 72% žena. Tijekom medijana od 415 dana, primarni ishod MACE-a dogodio se u 40,6% sudionika u ispitivanoj skupini i 41,9% u kontrolnoj skupini (antihipertenzivi u jutro) (prilagođeni HR 0,88; 95% CI 0,71–1,11; p=0,28), a u obje skupine uglavnom je vođena smrtnim slučajevima. Sekundarni ishodi učinkovitosti i sigurnosti nisu se razlikovali među skupinama, osim za neplaniranu hospitalizaciju iz svih razloga/posjete hitnoj pomoći, koji su favorizirali uporabu antihipertenziva prije spavanja (HR 0,74; 95% CI 0,57-0,96; p=0,02).

Istraživači smatraju kako mogu savjetovati svojim bolesnicima da uzmu antihipertenzive u vrijeme koje im odgovara ili u jutro ili navečer, tj. kad neće zaboraviti popiti lijek.

Izvor: ESC 2024