x
x

ESC kliničke smjernice za liječenje povišenoga krvnog tlaka 2024

  04.09.2024.

Već 30 godina se objavljuju smjernice Europskog kardiološkog društva (ESC) kako bi se poboljšala skrb za pojedinog bolesnika. I ove godine društvo je izdalo 4 nove smjernice u kojima su nove preporuke i ažurirani podatci, a sve su objavljene i predstavljene na ECS kongresu početkom rujna 2024. u Londonu.

ESC kliničke smjernice za liječenje povišenoga krvnog tlaka 2024

Prvo što su stručnjaci ažurirali je naslov koji se odnosi ne samo na arterijsku hipertenziju već i na povišeni krvni tlak i hipertenziju. Na taj način su stručnjaci htjeli naglasiti da se radi o kontinuitetu, a ne o binarnoj nomenklaturi koja bi označavala samo normotenziju ili hipertenziju.

Uvedena je nova kategorija krvnog tlaka pod nazivom 'povišeni krvni tlak' – definirana kao sistolički tlak 120 – 139 mmHg ili dijastolički tlak 70 – 89 mmHg izmjeren u ordinaciji – dok hipertenzija ostaje kao što je prethodno definirano (sistolički tlak ≥ 140 mmHg ili dijastolički tlak ≥ 90 mmHg ).

Nova preporuka je da se postigne ciljni sistolički tlak od 120 - 129 mmHg kod odraslih osoba na antihipertenzivnoj terapiji. 

Kod osoba s povišenim krvnim tlakom najprije se tijekom 3 mjeseca preporučuje promjena životnih navika prije uvođenja farmakoterijapije. Nakon 3 mjeseca kod odraslih s povišenim vrijednostima arterijskog krvnog tlaka i dovoljno visokim kardiovaskularnim rizikom (≥ 10 % tijekom 10 godina), preporučuje se farmakoterapija kod vrijednosti ≥ 130/80 mmHg kako bi se smanjio kardiovaskularni rizik.

U novim smjernicama postoji stav da se povišene vrijednosti krvnog tlaka liječe onoliko nisko koliko je to moguće i da se pri tom ima jedan razuman stav te da se ne teži intenzivnijem ciljanom liječenju krvnoga tlaka kao što je to bilo preporučeno u prethodnim europskim smjernicama.