x
x

Hrana bogata vlaknima oslobađa crijevni hormon koji suzbija apetit

  23.07.2024.

Prehrana bogata vlaknima utječe na metabolizam tankog crijeva, potičući otpuštanje crijevnog hormona peptida tirozina tirozina (PYY) koji suzbija apetit, više nego prehrana s malo vlakana, i to bez obzira na strukturu hrane, otkrilo je novo istraživanje.

Hrana bogata vlaknima oslobađa crijevni hormon koji suzbija apetit

Istraživači su istraživali kako prehrana s niskim i visokim udjelom vlakana utječe na oslobađanje crijevnih hormona PYY i glukagonu sličnog peptida 1 (GLP-1).

Nasumično su dodijelili 10 zdravih dobrovoljaca 4 dana na jednoj od tri dijete: netaknuta hrana bogata vlaknima, poput graška i mrkve; hrana bogata vlaknima s poremećenom strukturom (ista hrana bogata vlaknima, ali pasirana ili izmiješana); ili prerađenu hranu s malo vlakana. Volonteri su zatim sudjelovali u preostale dvije dijete prema randomiziranom redoslijedu, s periodom ispiranja od najmanje tjedan dana u kojem su se vraćali na normalnu prehranu između svake sesije.

Dijete su bile usklađene po energiji i makronutrijentima, ali samo su dvije dijete s visokim udjelom vlakana bile usklađene s 46,3-47,9 grama vlakana dnevno, dok je dijeta s malo vlakana sadržavala 12,6 grama vlakana dnevno.

Istraživači su koristili nazoenterične cijevi za uzorkovanje himusa iz distalnog lumena ileuma sudionika u jutarnjem stanju natašte i svakih 60 minuta tijekom 480 minuta nakon obroka 3. i 4. dana i potvrdili su svoje nalaze korištenjem ilealnih organoida. Sudionici su izvijestili o svojoj gladi nakon obroka pomoću vizualne analogne ljestvice.

Obje dijete bogate vlaknima povećale su oslobađanje PYY – ali ne i oslobađanje GLP-1 – u usporedbi s dijetom siromašnom vlaknima tijekom 0-240 minuta nakon obroka, kada je hrana uglavnom bila u tankom crijevu.

Nakon 120 minuta, obje dijete bogate vlaknima povećale su PYY u usporedbi s dijetom siromašnom vlaknima, što je otkriće koje je poništilo hipotezu istraživača da bi netaknute strukture hrane stimulirale PYY u većoj mjeri nego poremećene strukture hrane. Dodatno, sudionici su prijavili manju glad nakon 120 minuta s dijetama bogatim vlaknima u usporedbi s dijetama s malo vlakana.

Dijeta bogata vlaknima također je povećala stahiozu ileuma, a poremećena dijeta bogata vlaknima povećala je određene aminokiseline u ileumu.

Tretiranje ilealnih organoida ilealnim tekućinama ili mješavinom aminokiselina i stahioze stimulira ekspresiju PYY slično ekspresiji PYY u krvi, potvrđujući ulogu metabolita ileuma u otpuštanju PYY.

Prehrana bogata vlaknima, bez obzira na strukturu hrane, povećala je oslobađanje PYY kroz promjene u metaboličkom profilu ileuma", napisali su autori. "Pokazalo se da molekule ileuma, koje su oblikovane unosom hranom, igraju ulogu u oslobađanju PYY, što bi moglo koristiti za osmišljavanje dijete za promicanje sitosti.