x
x

Smanjenim unosom mesnih prerađevina do zdravijeg srca

  28.07.2024.

Smanjenje unosa prerađenog mesa za otprilike jednu trećinu moglo bi imati značajne zdravstvene koristi, uključujući prevenciju više od 350 000 slučajeva dijabetesa u SAD-u tijekom sljedećeg desetljeća.

Smanjenim unosom mesnih prerađevina do zdravijeg srca

Tim sa Sveučilišta u Edinburgu (Global Academy of Agriculture and Food Systems) u suradnji sa Sveučilištem Sjeverna Karolina razvio je simulacijski alat za procjenu zdravstvenih utjecaja smanjenja konzumacije prerađenog crvenog mesa i neprerađenog crvenog mesa.

Dok su mnoge studije identificirale povezanost između visoke razine konzumacije prerađenog mesa i kroničnih bolesti, malo ih je procijenilo utjecaj na više zdravstvenih ishoda. Neka prethodna istraživanja sugeriraju da neprerađeno crveno meso može pridonijeti riziku od kroničnih bolesti, ali dokazi su još uvijek ograničeni. Istraživači su koristili podatke iz nacionalne zdravstvene ankete Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Centers for Disease Control and Prevention, CDC) kako bi stvorili reprezentativni uzorak odrasle populacije SAD-a – takozvanu mikrosimulaciju.

Njihova mikrosimulacija prva je koja procjenjuje učinke smanjenja konzumacije prerađenog crvenog mesa i neprerađenog crvenog mesa na više zdravstvenih ishoda u SAD-u. Tim je procijenio kako promjene u konzumaciji mesa utječu na rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma debelog crijeva i smrti u odraslih. Učinci su procijenjeni u ukupnoj populaciji i zasebno na temelju dobi, spola, prihoda kućanstva i etničke pripadnosti.
Osim sprječavanja više od 350 000 slučajeva dijabetesa, smanjenje unosa prerađenog mesa za 30 % dovelo bi do 92 500 manje slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 53 300 manje slučajeva karcinoma debelog crijeva tijekom desetljeća, kažu istraživači.

U ovom scenariju, muški pripadnici bijele rase i oni s godišnjim prihodom kućanstva između 25 000 i 55 000 dolara imali su najveće zdravstvene koristi. Istraživači su također analizirali utjecaje smanjenja unosa neprerađenog crvenog mesa kao takvog te smanjenje konzumacije i prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa.

Smanjenje konzumacije obje vrste mesa, prerađenog i neprerađenog, za 30 % rezultiralo je s preko milijun manje slučajeva dijabetesa, 382 400 manje slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 84 400 manje slučajeva karcinoma debelog crijeva. Smanjenje unosa neprerađenog crvenog mesa za 30 % - što bi značilo konzumiranje otprilike 30 g manjeg komada goveđeg mesa u hamburgeru, na tjednoj razini - rezultiralo je s  732 000 manje slučajeva dijabetesa. Također je dovelo do 291 500 manje slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 32 200 manje slučajeva karcinoma debelog crijeva.

Otkriće da je smanjenje unosa neprerađenog crvenog mesa spriječilo više slučajeva bolesti u usporedbi s prerađenim mesom djelomično je zbog toga što je prosječni dnevni unos neprerađenog crvenog mesa veći nego unos prerađenog mesa, 47 g dnevno naspram 29 g dnevno.

Budući da se manje zna o učinku konzumacije neprerađenog crvenog mesa na rizik od kroničnih bolesti, istraživači napominju kako se ove procjene trebaju tumačiti s oprezom te ističu potrebu za dodatnim istraživanjima.

Smanjenje konzumacije mesa preporučuju brojne nacionalne i međunarodne organizacije kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Ovo istraživanje pokazuje da bi predložene promjene u prehrani mogle imati imati zdravstvene koristi na stanovništvo SAD-a, ali i globalnu populaciju, što predstavlja blagodat kako za ljude tako i za planet.

Izvor: Vitamini.hr