x
x

Vitamin D i ozljede kod plesača: sustavni pregled

  28.08.2023.

U ovom radu objavljenom u časopisu Acta clinica Croatica analizirani su postojeći dokazi o povezanosti vitamina D (serumske razine i suplementacije) i ozljeda u plesača. Analizirane studije pokazale su pozitivan utjecaj razine vitamina D u serumu ili suplementacije vitaminom D na smanjenu pojavu ozljeda i poboljšanu mišićnu funkciju kod adolescentnih i vrhunskih profesionalnih plesača baleta.

Vitamin D i ozljede kod plesača: sustavni pregled

Vitamin D je uključen u mnogo različitih funkcija u ljudskome tijelu. U uz njegovu funkciju povezanu s kostima, sve su veći dokazi o ulozi vitamina D u funkcioniranju kardiovaskularnog i endokrinog sustava, respiratorne funkcije, imuniteta, mentalnog zdravlja, prevencije metaboličkih poremećaja i malignih bolesti. Važan je i utjecaj vitamina D  na funkciju skeletnih mišića, osobito na funkciju mitohondrija i sposobnost regeneracije, i utjecaj nedostatka vitamina D na razvoj mišićne atrofije. Usprkos dobro poznatim pozitivnim učincima vitamina D i rastućem trendu testiranja i suplementacije u svijetu se i dalje bilježi visoka učestalost nedostatka vitamina D prisutna u općoj, ali i u vrlo aktivnoj populaciji poput sportaša i plesača.

Plesači su u visokom riziku od nedostatka vitamina D zbog dugotrajnih radnih sati koje provode u zatvorenom prostoru, bez izlaganja Sunčevoj svjetlosti. Visoka razina radnog opterećenja i fizički zahtjevi plesače dovode i u visok rizik od ozljeđivanja.

Cilj ovoga preglednog rada bio je sustavno analizirati postojeće dokaze o povezanosti vitamina D (serumske razine i suplementacije) i ozljeda u plesača. Baze podataka Medline, Scopus, SportDiscus i Web of Science su pretražene radi identificiranja dostupnih recenziranih publikacija. Pet članaka je zadovoljilo uključne kriterije (dva intervencijska i tri opservacijska istraživanja), a u tri od njih dodatno je istražen i odnos između vitamina D i mišićne funkcije.

Prikazani rezultati o pozitivnom utjecaju serumske razine vitamina D ili učinku suplementacije vitaminom D na smanjenu pojavnost ozljeda i poboljšanu mišićnu funkciju u adolescentnih i vrhunskih profesionalnih plesača baleta su obećavajući, no dokazi su ograničeni zbog malog broja istraživanja, malih uzoraka ispitanika i metodoloških ograničenja.

Marija Rakovac, Dubravka Sajković