x
x

Neravnoteža crijevne flore kod osoba s epilepsijom i kognitivnim oštećenjem

  20.10.2024.

Zabilježena je neravnoteža u crijevnoj flori kod bolesnika s epilepsijom u usporedbi sa zdravom kontrolnom skupinom, objavljeno je u časopisu Journal of Health, Population and Nutrition.

Neravnoteža crijevne flore kod osoba s epilepsijom i kognitivnim oštećenjem

BingCong Hong iz Quanzhou bolnice koja je pridružena Medicinskom sveučilištu Fujian u Kini, analizirao je razlike u crijevnoj flori između bolesnika s epilepsijom sa i bez kognitivnog oštećenja (62 odnosno 38 pacijenata) i zdrave kontrolne skupine (100 ispitanika).

Pronađene su značajnije razlike u strukturi i sastavu crijevne flore između boesnika u skupini s epilepsijom u odnosu na kontrolnu skupinu, ali nije bilo značajnih razlika u analizi raznolikosti (P > 0,05). Actinobacteriota, Faecalibacterium i Collinsella bile su značajno niže u skupini s kognitivnim oštećenjem nego u skupini bez kognitivnih promjena (P < 0,05), dok je Alpha indeks raznolikosti bio brojčano nešto manji od onog uočenog u skupini bez kognitivnog oštećenja. Obje skupine s epilepsijom imale su disperziraniju situaciju. Glikoliza i heterolaktička fermentacija bile su pojačane u skupini s kognitivnim oštećenjem. Collinsella, Oscillospirales i Ruminococcaceae, markeri za prisutnost ili odsutnost komorbidnog kognitivnog oštećenja, imali su veći utjecaj na epilepsiju u kombinaciji s kognitivnim oštećenjem.

Autori su zaključili da bi crijevna flora mogla biti važan čimbenik u evaluaciji kognitivnog oštećenja u kombinaciji s epilepsijom.