x
x

Velik broj bolesnika s poremećajima mentalnog zdravlja u primarnoj zaštiti

  08.10.2024.

Jedan od devet posjeta primarnoj zdravstvenoj zaštiti je zbog poremećaja mentalnog zdravlja, objavljeno je u časopisu Nature Mental Health.

Velik broj bolesnika s poremećajima mentalnog zdravlja u primarnoj zaštiti

Avshalom Caspi sa Sveučilišta Duke u Durhamu, Sjeverna Karolina i suradnici ispitali su koliko je posjeta primarnoj zdravstvenoj zaštiti posvećeno mentalnom zdravlju naspram stanja fizičkog zdravlja. U istraživanju su koristili podatke iz norveške nacionalne administrativne evidencije primarne zdravstvene zaštite (2006. do 2019.) za sve bolesnike u dobi od 0 do 100 godina. Analiza je obuhvatila 4,89 milijuna pacijenata s 354,5 milijuna posjeta.

Istraživači su otkrili da je jedan od devet posjeta (11,7 %) uključivao neki problem mentalnog zdravlja. Veći udio posjeta imala su samo oboljenja mišićno-koštanog sustava. Posjete primarno zaštiti zbog mentalnih poremećaja izjednačili su se s brojem posjeta zbog infekcija te kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, a premašili su broj posjeta zbog ozljeda, metaboličkih, probavnih, kožnih, uroloških, reproduktivnih poremećaja te poremećaja nekih osjetila.

Autori su zaključili da je potreba za brigu o mentalnom zdravlju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti velika. To znači da je potrebno educirati liječnike iz primarne zdravstvene zaštite o različitim stanjima mentalnog zdravlja. Liječnici primarne zdravstvene zaštite mogli bi imati važniju ulogu u sprječavanju eskalacije problema mentalnog zdravlja i to više nego se o tome do sada mislilo.