x
x

Kako klimatske promjene utječu na mentalno zdravlje?

  25.06.2024.

Mnogi Amerikanci vjeruju da klimatske promjene narušavaju njihovo mentalno zdravlje, rezultat je to ankete koju je provela Američka psihijatrijska udruga (APA).

Kako klimatske promjene utječu na mentalno zdravlje?

Anketa je provedena između više od 2200 odraslih osoba krajem svibnja. U anketi je 53 % ispitanika izjavilo kako vjeruje da učinci globalnog zatopljenja utječu na mentalno zdravlje Amerikanaca. U sličnoj anketi provedenoj 2022. isto je izjavilo više od 48 % ispitanika  

Visoke temperature, šumski požari i uragani ne narušavaju samo duševni mir. Prema anketi, 39 % smatra da klimatske promjene također utječu na pristup hrani, dok je 37 % izjavilo da promjene  uzimaju danak na osobne financije, njihovu obitelj (36 %), stanovanje (34 %), susjedstvo (25 %), posao ili karijere (26 %) i njihovo obrazovanje (24 %).

Većina ispitanika u dobi od 18 do 34 godine izjavila je da klimatske promjene utječu na njihovo mentalno [53 %] i fizičko zdravlje [52 %], dok je manje od četvrtine [< 25 %] odraslih u dobi od 65 i više godina potvrdilo da klimatske promjene utječu na bilo koji testirani aspekt njihova života.

U izbornoj godini, većina (54 %) Amerikanaca također je izjavila da ih brine kako se vlada nosi s prijetnjom klimatskih promjena, a oko petine (21 %) da su "vrlo zabrinuti" zbog odgovora vlade na te promjene.

Izvor: APA