x
x

Novo savjetovalište za mentalno zdravlje za studente Sveučilišta u Zagrebu

  16.10.2024.

Sveučilište u Zagrebu, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih RH, Gradom Zagrebom te Ministarstvom zdravstva RH, osnovalo je Savjetovalište za studente Sveučilišta u Zagrebu. Savjetovalište je otvorilo svoja vrata na adresi Ul. Radoslava Cimermana 88, zgrada SEECEL-a (4. kat) za sve studente Sveučilišta u Zagrebu s početkom akademske godine 2024./2025., točnije 1. listopada.

Novo savjetovalište za mentalno zdravlje za studente Sveučilišta u Zagrebu

Studiranje je vrijeme rasta, prilagodbi i promjena.  Zahtjevi koje studij postavlja pred mladog čovjeka često nadilaze sposobnosti adekvatnog suočavanja i izazivaju stanja psihičke napetosti i nelagode. Sve je više problema s mentalnim zdravljem mladih te se procjenjuje da 

  • 25% studenata ima psihičke smetnje i poremećaje koje ometaju kvalitetu života i utječu na učinkovitost studiranja te zahtijevaju stručnu pomoć i podršku,
  • 75% psihičkih poremećaja nastaje do 24. godine života, a ako se ne prepoznaju i pravilno ne tretiraju postaju kronični,
  • pomoć se nažalost ne traži pravovremeno već u prosjeku 8 godina od pojave prvih smetnji. 

Kada i zašto se studenti trebaju javiti u savjetovalište?

Najčešći psihički problemi zbog kojih se studenti javljaju po pomoć su: stres, anksioznost, problemi sa spavanjem, depresivnost, rizična ponašanja poput zlouporaba droga i alkohola te kockanja. Osim ovih problema česti su problemi u odnosima s drugim ljudima, nezadovoljstvo sobom, problemi s prilagodbom na studij te problemi učenja.

Psihološku podršku i pomoć važno je potražiti što prije, a osobito ako smetnje traju već duže vrijeme i sve što se pokušalo nije pomoglo.  

Teškoće s mentalnim zdravljem trebaju biti ozbiljno shvaćene jer vrlo često imaju širok spektar negativnih posljedica na akademsko i društveno funkcioniranje mladih ljudi, a najčešće su: lošiji akademski uspjeh, odgađanje obaveza, socijalna izolacija, povećan rizik od ovisnosti.

  • Procjenjuje se da oko 5% studenata ne završi svoje visoko obrazovanje zbog netretiranih psihičkih smetnji i poremećaja.

Kako bi se mladi ljudi što prije javili po pomoć potrebno je razumjeti razloge zbog kojih se pomoć ne traži pravovremeno. Najistaknutiji razlog u pravilu je strah od društvene osude ili stigma, ali i izostanak organizirane stručne pomoći. Psihičkih problema i smetnji se ne treba sramiti. Potrebno ih je prepoznati i tražiti pomoć.

Što nudi savjetovalište?

  • Individualne psihološke procjene i tretmane,
  • Grupne psihološke podrške i tretmane
  • Edukacije studenata, ali i sveučilišnog osoblja

Kroz ove usluge:

  • Pruža se pomoć studentima sa širokim rasponom emocionalnih poteškoća,
  • Pomaže se studentima da iskoriste vlastiti akademski potencijal,
  • Podržava se studente u prilagodbi na studentski život i
  • Aktivno se promiče mentalno i fizičko zdravlje te dobrobit studenata

Tko pruža stručnu pomoć i gdje?

U Savjetovalištu radi tim stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja (dovoljan broj psihologa i psihijatar) koji svakoga studenta po dolasku pažljivo saslušaju. Razgovor je strogo povjerljiv te je svima u potpunosti osigurana privatnost. Nakon inicijalne procjene teškoća i problema, zajedno sa stručnjakom se dogovaraju daljnji koraci. U Savjetovalištu se provode visoko profesionalni i na dokazima utemeljeni tretmani i intervencije, a u kojima se poštuju individualne razlike te se svakom studentu pristupa s uvažavanjem i prema njegovim specifičnostima.

Svaki student može zatražiti termin putem telefona ili e-maila te odmah dobiti termin za razgovor i procjenu. Usluge Savjetovališta u potpunosti su besplatne za studente. Za javljanje i korištenje usluga Savjetovališta studenti ne trebaju uputnicu, dovoljno je da se obrate putem telefona ili maila. Savjetovanja se odvijaju uživo u prostorima posebno osiguranima i opremljenima za savjetovanja. Savjetovalište se nalazi na 4. katu zgrade Sveučilišta u Zagrebu na Kajzerici (4. kat) koji je opremljen prema vodećim standardima struke. Vrata Savjetovališta otvorena su za sve studente Sveučilišta u Zagrebu od 1. listopada, 2024.