x
x

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Klinici u Vrapču

  18.09.2024.

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti – 20. rujna 2024. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Klinici u Vrapču

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, koja je najčešći uzrok demencije, a demencije predstavljaju javnozdravstveni izazov, koji s globalnim starenjem stanovništva sve značajnije utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta.

Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti pozivamo Vas na otvorenje izložbe:

”RUKOM RAĐENO” – IZLOŽBA PLETENIH I KUKIČANIH POMAGALA ZA OBOLJELE OD DEMENCIJE, u petak, 20. rujna 2024. godine s početkom u 11,00 sati, u Galeriji „Slava Raškaj“ Klinike za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, Zagreb u organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi te Udruge „OZANA“.

U proljeće 2021. godine Udruga OZANA kroz program Štrikeraj café pokreće inicijativu Isprepletimo ruke tijekom koje njihovi korisnici – mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama – i svi ostali zainteresirani, pletu i kukičaju „rukaviće“ za oboljele od Alzheimera i drugih demencija. Inicijativu od samog početka podržava Klinika za psihijatriju Vrapče te se pletenju i kukičanju pridružuju pacijenti i osoblje Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju. Izrađeni rukavići doniraju se ustanovama i pojedincima koji brinu o oboljelima od demencije. Inicijativa promiče dobrobiti njihovog korištenja te pozitivne učinke pletenja i kukičanja i afirmira korisnike OZANE kao aktivne članove zajednice. Svi uključeni u ovu inicijativu koriste svoje vještine kako bi pomogli oboljelima što im pruža osjećaj uspješnosti i korisnosti. Medijska popraćenost pridonosi informiranju šire javnosti o bolestima i kompleksnosti skrbi o oboljelima.

S vremenom se izrada rukavića proširuje i na pletenje i kukičanje drugih pomagala koja mogu bolesnicima, njihovim obiteljima i stručnom osoblju olakšati i obogatiti svakodnevnicu. Organiziranjem izložbe izrađenih predmeta u Galeriji „Slava Raškaj“ Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, pruža se prilika uvida, stručnoj ali i široj javnosti, u šareni i maštoviti svijet rukom rađenih predmeta čija je svrha privući pažnju, okupirati i umiriti ruke, potaknuti razgovor, vježbati kognitivne sposobnosti, poticati kreativnost, osnaživati, unaprjeđivati odnose s drugima i pružiti utjehu oboljelima od demencija.

Osim na beskonačne kreativne mogućnosti tehnika pletenja i kukičanja pri izradi predmeta od pletiva i terapijsku ulogu koju ti predmeti mogu imati, izložbom se pažnja usmjerava i na terapijsko djelovanje samog procesa njihove izrade.