x
x

PAP terapija povezana sa smanjenjem velikih štetnih kardiovaskularnih događaja

  13.09.2024.

Primjena terapije pozitivnim tlakom u dišnim putovima (PAP) povezana je sa smanjenim stopama smrtnosti i incidencijom velikih štetnih kardiovaskularnih događaja (MACE) kod starijih osoba s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja (OSA), pri čemu veća primjena dodatno smanjuje ove rizike.

PAP terapija povezana sa smanjenjem velikih štetnih kardiovaskularnih događaja

Istraživači su proveli retrospektivnu kliničku kohortnu studiju koja je uključivala  888 835 starijih osoba (srednja dob 73 godine; 43,9% žena) s najmanje dvije različite pojave OSA-e od 2011. do 2020. godine.

Na temelju prve pojave nakon postavljanja OSA dijagnoze, 290.015 pacijenata je imalo kriterije za početak PAP terapije.

Primarni ishodi bili su mortalitet iz svih uzroka i MACE, definirani kao kombinacija prve pojave infarkta miokarda, zatajenja srca, moždanog udara ili koronarne revaskularizacije.

MACE su analizirani u 555 107 pacijenata koji nisu imali takve događaje u anamnezi prije dijagnoze OSA ili početka PAP terapije.

Početak terapije PAP-om bio je povezan s 47% nižim rizikom za smrtnost od svih uzroka (omjer rizika [HR], 0,53; 95% CI, 0,52-0,54) i 10% nižim rizikom za MACE (HR, 0,90; 95% CI , 0,89-0,91).

Za događaje specifične za MACE, učestalost zatajenja srca i infarkta miokarda bila je niža među onima koji su započeli terapiju PAP-om (21,2% naspram 18,3% odnosno 10% naspram 8,6%, respektivno; P < 0,001). Stope incidencije bile su minimalne ili neznatno povećane za moždani udar (bez PAP-a, 8,2% naspram PAP-a, 8%; P = 0,001) i koronarne revaskularizacije (bez PAP-a, 4,5 naspram PAP-a, 4,7%; P < 0,001).

Viši kvartili godišnjih zahtjeva za PAP terapiju bili su progresivno povezani s nižim stopama mortaliteta i incidencije MACE-a.

Zaštitne asocijacije inicijacije PAP-a bile su zastupljenije među ženama, onima s pretilošću i fibrilacijom atrija te onima bez hipersomnije.

"Ova studija ima potencijal informirati o budućim ispitivanjima koja procjenjuju važnost započinjanja i održavanja terapije OSA-e za minimiziranje štetnih zdravstvenih ishoda koji vode zdravijim životima. Ovi rezultati također mogu pomoći u informiranju o personaliziranijim strategijama za poboljšanje pridržavanja PAP-a i učinkovitosti među starijim osobama," napisali su autori.