x
x

Imate li u ljekarni nešto za pamćenje?

  11.09.2024.

Imate li u ljekarni nešto za pamćenje? : Ljekarnička skrb u neurokognitivnim poremećajima, naziv je interaktivne radionice koja će se održati u sklopu simpozija: Zdravlje mozga u Zagrebu, 20. 9. 2024. u Hotelu Sheeraton.

Imate li u ljekarni nešto za pamćenje?

Europsko, pa tako i hrvatsko stanovništvo sve više stari, a starenjem se povećava i rizik za razvoj različitih neurokognitivnih poremećaja. Projekcije Europskog udruženja nacionalnih društava Alzheimerove bolest (Alzheimer Europe) pokazuju da će se broj oboljelih udvostručiti do 2050. godine i uključiti više od 18 milijuna osoba na razini Europe. Vodeće preporuke za liječenje neurokognitivnih  poremećaja, naglašavaju važnost multidisciplinarnog pristupa i uključivanja različitih zdravstvenih radnika u skrb za pacijente.

Javni ljekarnici se često susreću s upitima pacijenata o lijekovima i/ili pripravcima koji mogu pozitivno utjecati na zdravlje mozga, posebice pamćenje osoba starije životne dobi. No, briga za pacijente ne staje samo na ljekarničkoj preporuci dodatka prehrani ili savjetovanja o primjeni lijeka. Ljekarnici imaju važnu ulogu u toku skrbi o pacijentima s neurokognitivnim poremećajima, uključujući: rano prepoznavanje pacijenata s povećanim rizikom razvoja poremećaja, savjetovanje o ispravnom korištenju farmakoterapije i dodataka prehrani, poticanje adherencije na sve oblike liječenja, praćenje pacijenata u toku progresije bolesti i u konačnici pružanje potpore pacijentima i njihovim skrbnicima. Interaktivno izlaganje prikaza pacijenta sudionicima pružiti priliku za obnovu i proširivanje znanja o posebnostima ljekarničke skrbi za pacijente s neurokognitivnim poremećajima.

Iva Bužančić