x
x

Vitamini D i K kao saveznici za očuvanje zdravlja žena u menopauzi

  08.09.2024.

Starenje je prirodan, ali složen proces koji povećava rizik od razvoja i napredovanja mnogih kroničnih bolesti. Kod žena, proces starenja često prati prelazak u menopauzu, razdoblje karakterizirano značajnim hormonalnim promjenama koje utječu na metabolizam, sastav tijela i kardiovaskularno zdravlje.

Vitamini D i K kao saveznici za očuvanje zdravlja žena u menopauzi

Menopauza je povezana s padom razine ženskog spolnog hormona estrogena, što dovodi do povećanja tjelesne mase, osobito u abdominalnom području te do promjena u metabolizmu lipida i inzulinskoj osjetljivosti. Također, žene u menopauzi podložnije su osteoporozi, stanju koje smanjuje gustoću kostiju i povećava rizik od prijeloma.

Kako bi se pronašle učinkovite strategije za očuvanje zdravlja žena u menopauzi, istraživanja su se posljednjih godina usmjerila na prehrambene intervencije i unos specifičnih mikronutrijenata, poput vitamina D i K. Ovi vitamini igraju ključnu ulogu u regulaciji zdravlja kostiju i kardiovaskularnog sustava. Prehrambeni izvori vitamina D uključuju masnu ribu, riblje ulje i žumanjak, dok se vitamin K nalazi u zelenom lisnatom povrću i fermentiranim namirnicama. Prethodna istraživanja pokazuju da kombinirani unos vitamina D i K može pružiti sinergijske učinke u prevenciji kalcifikacije krvnih žila, poboljšanju gustoće kostiju i smanjenju rizika od prijeloma. Cilj nedavnog preglednog rada bio je sažeti dostupne podatke iz randomiziranih kontroliranih studija o učinkovitosti kombiniranog unosa vitamina D i K u žena u menopauzi, s posebnim naglaskom na njihovu ulogu u promicanju kardiovaskularnog zdravlja i očuvanja zdravlja kostiju.

Pretraživanjem baza podataka Cochrane, PubMed i Ovid, istraživači su identificirali 31 relevantnu studiju. Najčešće korišten oblik vitamina D u studijama bio je vitamin D3, s dozama u rasponu od 50 IU do 4500 IU dnevno, dok je najčešći oblik vitamina K bio vitamin K1, s dozama od 80 µg do 1 mg dnevno.

Na temelju analize prikupljenih podataka, istraživači su uočili da vitamini D i K djeluju sinergijski, pružajući brojne zdravstvene prednosti. Vitamini D i K zajedno neutraliziraju slobodne radikale, smanjuju upalu, poboljšavaju čvrstoću kostiju te sprječavaju kalcifikaciju krvnih žila i održavaju optimalnu razinu krvnog tlaka.

Spomenuti rezultati naglašavaju važnost pridržavanja uravnotežene prehrane bogate ključnim nutrijentima kako bi se spriječile bolesti povezane sa starenjem kod žena u menopauzi. Također se ističe potreba za primjenom vitaminskih dodataka prehrani, osobito kod  starijih osoba koje možda ne unose dovoljno nutrijenata kroz prehranu.
Znanstvenici zaključuju da zajednički unos vitamina D i K može predstavljati ključnu prehrambenu strategiju za očuvanje zdravlja kostiju i kardiovaskularnog sustava kod žena u menopauzi. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se istražile optimalne doze i način primjene vitamina D i K.

Izvor: Vitamini.hr