x
x

Probiotik u spriječavanju ranog gubitka koštane mase u postmenopauzi

  30.06.2024.

Probiotik iz studija na životinjama i ljudima poznat kao L reuteri (Limosilactobacillus reuteri 6475) nije uspio u placebom kontroliranom kliničkom ispitivanju spriječiti ranu postmenopauzalnu osteoporozu.

Probiotik u spriječavanju ranog gubitka koštane mase u postmenopauzi

Studija je bila randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano ispitivanje L reuteri na 292 Šveđanke u dobi od 50 do 60 godina koje su proučavane od 2019. do 2022. godine. Sudionicima su davane kapsule koje su sadržavale placebo, visoku dozu (5×109 jedinica koje stvaraju kolonije) ili nisku dozu (5×108) L reuteri tijekom 2 godine.

Primarni ishod bila je relativna promjena ukupne volumetrijske mineralne gustoće kosti (engl. volumetric bone mineral density, vBMD) tibije. Sekundarni ishodi uključivali su relativnu promjenu BMD lumbalne kralježnice ili kuka.

vBMD tibije, kralježnice i kuka smanjio se u svim skupinama, bez značajnih razlika u srednjim vrijednostima najmanjeg kvadrata između skupina s visokim dozama naspram placeba ili skupina s niskim dozama naspram placeba.

Unaprijed određena analiza osjetljivosti osmišljena za provjeru pouzdanosti i robusnosti rezultata otkrila je značajnu interakciju između indeksa tjelesne mase i učinka liječenja nakon 2 godine. Autori su preporučili da se ovo otkriće dodatno prouči.

L reuteri je bio siguran i nije imao štetnih učinaka.

Autori su zaključili da "Rezultati ovog ispitivanja sugeriraju da L reuteri 6475 ne utječe na BMD tibije, kralježnice ili kuka kod žena u ranoj postmenopauzi i ne bi se trebao preporučiti ženama u ovoj dobi kako bi se spriječio gubitak koštane mase."