x
x

Povremeni post za zdravlje crijeva

  25.06.2024.

U randomiziranom ispitivanju, objavljenom online u Nature Communications, pojedinci na dijeti s povremenim postom i proteinskom stimulacijom (IF-P) imali su manje gastrointestinalnih simptoma i povećanu raznolikost crijevne mikrobiote od onih na mediteranskoj dijeti s ograničenim unosom kalorija (CR).

Povremeni post za zdravlje crijeva

U ovom ispitivanju istraživači su usporedili učinke na gastrointestinalne simptome, crijevni mikrobiom te citokine i metabolite u cirkulaciji dviju niskokaloričnih 8-tjednih prehrambenih intervencija: kontinuirane CR dijete u mediteranskom stilu temeljene na američkim prehrambenim preporukama i IF-P dijete. Intervencije su bile usklađene za energetski unos.

Sudionici su uključivali muškarce i žene s prekomjernom tjelesnom težinom/pretilošću koji su nasumično raspoređeni u jednu od dvije skupine: CR dijeta (n = 20) i IF-P dijeta (n = 21).

Istraživači su koristili uzorke i podatke iz tekućeg randomiziranog kontroliranog ispitivanja uspoređujući učinke CR dijete u odnosu na IF-P dijetu na antropometrijske i kardiometaboličke ishode.

U subanalizi za trenutnu studiju, istraživači su usporedili ishode kod osoba s "visokim" i "niskim" odgovorom na IF-P režim, na temelju relativnog gubitka težine.

IF-P dijeta rezultirala je značajnijim smanjenjem simptoma gastrointestinalnih problema koje su prijavili pacijenti i izraženijim povećanjem raznolikosti crijevne mikrobiote i obilja mikrobnih obitelji i rodova povezanih s povoljnim metaboličkim profilima, kao što su Christensenellaceae, Rikenellaceae i Marvinbryantia, nego CR dijeta.

IF-P dijeta značajno je povećala citokine povezane s lipolizom, gubitkom težine, upalom i imunološkim odgovorom.

S CR dijetom povećali su se metaboliti povezani s metaboličkim putem povezanim s dugovječnošću.

Analiza podskupina ispitanika s visokim i slabim odgovorom na IF-P dijetu pokazala je povećanu brojnost određenih bakterija povezanih s metaboličkim dobrobitima i protuupalnim učincima među osobama s visokim odgovorom, dok su osobe s niskim odgovorom pokazale povećanu brojnost vrsta koje proizvode butirat i nutritivno adaptivnih vrsta kao što su kao Eubacterium ventriosum i Roseburia inulinivorans.

Analiza fekalnog metaboloma otkrila je da su osobe s visokim odgovorom pokazale obogaćenje fekalnih metabolita koji su uključeni u metabolizam lipida, dok su istaknutiji putovi kod osoba s niskim odgovorom povezani s metabolizmom aminokiselina i peptida, kao i s metabolizmom tirozina i biosintezom arginina.

Ovi nalazi bacaju svjetlo na različite učinke IF režima, uključujući IF-P, kao obećavajuću prehrambenu intervenciju za kontrolu pretilosti te mikrobiotičko i metaboličko zdravlje.