x
x

Utjecaj slobodnog i esterskog luteina na vid

  23.06.2024.

Velika je svjetska potražnja za luteinom na tržištu dodataka prehrani, a cvjetovi kadifice glavni su izvor luteina, uglavnom u obliku estera luteina.

Utjecaj slobodnog i esterskog luteina na vid

Budući da je bioraspoloživost luteina iz slobodnih ili esterskih oblika kontroverzna, cilj ove studije bio je procijeniti bioraspoloživost luteina (slobodnog naspram estera) uzimajući u obzir dva čimbenika: spol i dob, te pružiti pristup procjeni vidne funkcije.

Iako su cvjetovi kadifice (Tagetes erecta) primarni komercijalni izvor luteina za dodatke prehrani, lutein i zeaksantin se također nalaze u zelenom lisnatom povrću. Oni su esterificirani s mnogim masnim kiselinama u listovima i gomoljima te u mnogim zrelim plodovima. Konzumacija visoke razine luteina u prehrani može smanjiti rizik i napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem (eng. age-related macular degeneration, ARMD), uz poboljšanje vida i kognitivnih funkcija.

Randomizirana križna studija uključila je 24 zdrava ispitanika (12 žena, 12 muškaraca) u dvije dobne skupine (20 do 35 i 50 do 65 godina) bez povijesti katarakte ili bilo koje druge bolesti oka koja utječe na makulu. Sudionici su dva mjeseca uzimali dodatke luteina, točnije ekstrakt kadificec u obliku kapsula (slobodni ili esterski oblik) u dozi od 6 mg luteina/dan, nastavljajući s uobičajenom prehranom. Nakon dva mjeseca pauze, ispitanici su zamijenili skupine.

Tijekom sedam dana dijetetičar je procijenio unos karotenoida putem hrane na početku dva razdoblja ispitivanja, postavljajući pitanja o količini i vrsti konzumirane hrane i pića. Osim toga, istraživači su prikupili uzorke krvi sudionika i izvršili ekstrakciju karotenoida iz uzoraka seruma natašte. Nakon toga, pratili su vidnu funkciju mjerenjem praga kontrasta (CT) sa i bez odsjaja na nultom, 40. i 60. danu studije.

Rezultati su pokazali porast koncentracije oba ksantofila u serumu, pri čemu je lutein dosegnuo stabilnu razinu nakon 15 dana, dok je za zeaksantin trebalo 40 dana. Primjena 6 mg/dan luteina rezultirala je značajnim povećanjem koncentracije, čak 2,4 puta.

Ova studija pokazuje da s većom količinom luteina u krvi, vid postaje bolji, posebno u vidu kontrasta. Nije bilo razlike između slobodnog i esterskog luteina u utjecaju na krvnu razinu luteina ili vidne rezultate.
Istraživači zaključuju da uzimanje dodatka od 6 mg luteina u slobodnom i esterskom obliku tijekom 15 dana osigurava optimalne razine luteina u tijelu.

Izvor: Vitamini.hr