x
x

Horizon projekt HERVCOV: virusni protein HERV-W-ENV i COVID-19

  03.06.2024.

Godišnji sastanak partnera na projektu HERVCOV održan je u Zaragozi 20. i 21. svibnja 2024. u sjedištu organizacija Instituto Aragones de Ciencias de la Salud (IACS) i IIS Aragon. Većina istraživača uključenih u projekt HERVCOV okupila se na jednom mjestu i predstavila napredak aktivnosti u prošloj godini. U ime HERVCOV tima KBC-a Rijeka sudjelovao je dr. sc. Valentino Rački, dr. med.

Horizon projekt HERVCOV: virusni protein HERV-W-ENV i COVID-19

Dva dana sastanka obilježio je niz susreta, intenzivnih debata i umrežavanja. Drugi dan sastanka obilježio je događaj za širu javnost gdje se moglo sudjelovati u virtualnoj šetnji HERVCOV laboratorija.

Ovaj projekt fokusiran je na virusni protein HERV-W-ENV, molekulu za koju je utvrđeno da je inducirana tijekom infekcije SARS-CoV-2 i koja je prisutna u krvi pacijenata s teškim oblikom bolesti COVID-19, a povezuje se s poremećajima “dugog COVID-a”. Opći cilj projekta HERVCOV je analizirati ulogu navedenih HERV proteina u imunopatogenezi COVID-19 i identificirati i procijeniti skup biomarkera koji će biti važni za dijagnozu, prognozu i praćenje oboljelih od bolesti COVID-19 te njihovu ciljanu terapiju.

HERVCOV je projekt koji financira Europska komisija s potporom od gotovo 7 milijuna eura koja uključuje istraživačke centre, tvrtke i udruge iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije i Španjolske. HERVCOV, “SARS-CoV-2 inducirana aktivacija endogenih patogenih retrovirusnih ovojnica HERV-W: Korak prema personaliziranoj terapiji pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19” financira se u okviru poziva HORIZON-HLTH-2021-DISEASE (Personalizirana medicina i zarazne bolesti: razumijevanje individualnog odgovora domaćina na viruse).

Izvor: KBC Rijeka