x
x

Adolescenti i instagram - razvoj samopoštovanja

  28.04.2024.

Danas je adolescentima teško zamisliti život bez društvenih mreža iako ostaje upitno kako one utječu na njih.

Adolescenti i instagram - razvoj samopoštovanja

U radu je ispitan odnos aktivnog i pasivnog korištenja Instagrama s općim samopoštovanjem te je istražena benigna i zlonamjerna zavist i potreba za odnosom kao posrednicima tih odnosa.

U online anketi sudjelovalo je 611 srednjoškolaca (76,9% žena; dob = 16,20, SD = 1,12) s područja Grada Zagreba. Sudionici su ispunili stavku koja se odnosi na njihovu učestalost aktivnog korištenja Instagrama,

Istraživači su koristili skalu benigne i zlonamjerne zavisti; podskalu potrebe za odnosom (dio skale osnovnih psiholoških potreba) i podskalu općeg samopoštovanja (dio Marshovog upitnik samoopisivanja II).

Rezultati su pokazali nepostojanje značajne veze između aktivnog korištenja Instagrama i općeg samopoštovanja. Ni benigna ni zlonamjerna zavist ne djeluju kao posrednici ovog odnosa. Međutim, potreba za odnosom posreduje u odnosu između aktivne upotrebe Instagrama i općeg samopoštovanja: adolescenti koji češće aktivno koriste Instagram imaju tendenciju da imaju više razine potrebe za zadovoljstvom u vezama, što je zauzvrat povezano s njihovim višim razinama općeg samopoštovanje.

Dobiveni rezultati pokazuju da, suprotno percepciji javnosti, društveni mediji mogu imati pozitivan utjecaj na život adolescenata, no pri takvim tvrdnjama ključno je razmotriti vrstu aktivnosti koja stoji iza njihove uporabe.