x
x

Kontinuirano praćenje glukoze: trend ili nužnost u sportu?

  27.10.2024.

Kontinuirano praćenje glukoze (CGM) je senzorska tehnologija za mjerenje glukoze, prvobitno razvijena za bolju kontrolu šećerne bolesti tipa 1, kroz uvid u intersticijsku razinu glukoze. Danas ga sve više koriste zdrave osobe i sportaši, no u navedenim slučajevima nedostaju podaci o tome kako vrijednosti glukoze izmjerene CGM-om utječu na zdravstvene ishode i koje su granice unutar kojih bi trebale biti željene razine glukoze.

Kontinuirano praćenje glukoze: trend ili nužnost u sportu?

Glavna uporaba CGM-a od strane zdravih osoba je modificiranje prehrambenih izbora u skladu s osobnim metaboličkim odgovorima, iako se tada treba koristiti s oprezom, jer je njegova korisnost za razumijevanje i modificiranje individualiziranih prehrambenih odgovora ograničena brojnim nedijetetskim čimbenicima koji utječu na kontrolu razine šećera u krvi. U slučaju da ga koriste sportaši, osim navedenog, treba voditi računa o trajanju i intenzitetu treninga, kao i o vremenu koje je proteklo između treninga i obroka.

• Kontinuirano praćenje glukoze (CGM) daje uvid u prehrambene potrebe sportaša i omogućuje praćenje trenažnog opterećenja te bi mogao dati odgovor na učestao pitanje trenira li sportaš previše ili nedovoljno.

• Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri CGM koristi sportašima sa i bez šećerne bolesti u optimiziranju rezultata treninga i natjecanja te zdravom pristupu treningu.

Maja Cigrovski Berković, Ana Hasan, Lana Ružić Švegl