x
x

IRB provodi istraživanje uzroka bolnih menstruacija

  23.10.2024.

Znanstvenici Laboratorija za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković (IRB) pokreću istraživanje koje bi moglo donijeti olakšanje tisućama žena koje pate od bolnih menstruacija. Svojim istraživanjem pokušati će otkriti mikroorganizme koji bi mogli biti uzročnici primarne dismenoreje, odnosno bolnih menstruacija.

IRB provodi istraživanje uzroka bolnih menstruacija

Istražujući ulogu vaginalnog mikrobioma u razvoju primarne dismenoreje, jednog od najčešćih i još uvijek slabo istraženih zdravstvenih problema kod žena, ovaj inovativni projekt mogao bi doprinijeti razvoju novih terapija koje ublažavaju simptome, čime bi se značajno poboljšao pristup liječenju stanja koje pogađa do 95% žena u reproduktivnoj dobi.

Bolne menstruacije, odnosno primarna dismenoreja, jedan su od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se suočavaju žene u reproduktivnoj dobi, zahvaćajući između 45% i 95% žena. Ova bolest ne samo da uzrokuje fizičku nelagodu, već može značajno ometati svakodnevne aktivnosti. Trenutno nije poznat točan uzrok dismenoreje, no pretpostavlja se da bi poremećaj vaginalnog mikrobioma mogao imati ključnu ulogu u njenom nastanku.

Kroz ovaj projekt, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković analizirat će uzorke vaginalnih brisova prikupljenih od 80 sudionica, podijeljenih prema prisutnosti i intenzitetu menstrualnih bolova. Cilj je korištenjem tehnike sekvenciranja nove generacije (NGS) identificirati bakterije i gljivice prisutne u mikrobiomu te povezati određene vrste s pojavom i jačinom menstrualnih bolova. Na temelju rezultata, postoji mogućnost razvoja novih terapijskih pristupa, poput primjene probiotika ili antibiotika, koji bi mogli ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života žena.

Projekt će se provoditi u suradnji s liječnicama iz četiri zagrebačke zdravstvene ustanove, a procjenjuje se da bi rezultati mogli izravno koristiti od 360.618 do 761.305 žena u Hrvatskoj, koje trenutno pate od bolnih menstruacija. Osim toga, potencijal za primjenu rezultata istraživanja postoji i na globalnoj razini.