x
x

Spirala koja otpušta hormon levonorgestrel povećava rizik od raka dojke?

  22.10.2024.

Žene koje koriste intrauterini sustav koji oslobađa levonorgestrel mogu imati povećan rizik od razvoja raka dojke, objavljeno je u časopisu JAMA.

Spirala koja otpušta hormon levonorgestrel povećava rizik od raka dojke?

Lina Steinrud Mørch s Danskog instituta za rak u Kopenhagenu i suradnici ispitali su rizik od razvoja raka dojke uz kontinuiranu uporabu intrauterinog sustava za isporuku levonorgestrela i to obradom podataka iz nacionalnih danskih registara. Identificirane su sve žene koje su prvi put započele bilo koji od dostupnih intrauterinih sustava za isporuku levonorgestrela u dobi od 15 do 49 godina u razdoblju od 2000. do 2019. i uparene s osobama koje nisu koristile hormonsku kontracepciju na datum početka (indeksni datum). Ispitana je povezanost između kontinuiranog otpuštanja hormona levonorgestrela i raka dojke, uz prilagodbu za pojedine varijable.

Analiza je obuhvatila 78 595 novih korisnica intrauterinog sustav za isporuku levonorgestrela i 78 595 osoba koje nisu koristile hormonsku kontracepciju. Istraživači su otkrili da je 1617 sudionica imalo dijagnosticiran rak dojke tijekom prosječnog praćenja od 6,8 godina: 720 korisnica spirale i 897 onih koje nisu koristile. Omjer rizika za rak dojke bio je 1,4 za korištenje spirale u odnosu na neuporabu. Omjeri rizika bili su 1,3, za nula do pet 1,4 za pet do 10 i 1,8 za više od 10 do 15 godina korištenja u usporedbi s odgovarajućim trajanjem neuporabe, što je rezultiralo viškom od 14, 29 i 71 dijagnozu raka dojke na 10 000 korisnica(P = 0,15 za trend).

S obzirom na povećanje uporabe spirale među ženama koje su u životnoj dobi koja ima određen rizik od razvoja raka dojke i vjerojatnost dugotrajne uporabe, autori smatraju da bi informacije o riziku od raka dojke trebale pratiti pojedine rasprave o koristima i rizicima uporabe spirale.