x
x

Tjedan Sveučilišta u Zagrebu

  22.10.2024.

Tjedan Sveučilišta u Zagrebu, održati će se od 4. do 13. studenoga 2024. i svečano obilježiti nizom događanja u prostorima Rektorata Sveučilišta na zagrebačkoj Kajzerici, na adresi Ul. Radoslava Cimermana 88.

Tjedan Sveučilišta u Zagrebu

Tjedan Sveučilišta započet će u ponedjeljak 4. studenoga 2024. tradicionalnim polaganjem vijenca na grob prvoga rektora Sveučilišta Matije Mesića na središnjem zagrebačkom groblju Mirogoju. Vijenac će zajednički položiti studenti, nastavnici i Uprava Sveučilišta. Istoga dana, s početkom u 12.00 sati, u svečanoj dvorani Rektorata Sveučilišta upriličit će se svečanost dodjele priznanja redovitim profesorima u trajnom izboru Sveučilišta izabranima u akademskoj godini 2023./2024. te spomen-medalja profesorima Sveučilišta umirovljenima u akademskoj godini 2023./2024.

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u utorak 5. studenoga 2024. održat će se predstavljanje međunarodne inicijative koja promiče inovativni obrazovni okvir obrazovanja novih, modernih naraštaja inženjera CDIO (Conceiving ‒ Designing ‒ Implementing ‒ Operating). Sveučilište u Zagrebu član je ove međunarodne inicijative od 2023. godine.

Središnje događanje Tjedna Sveučilišta je Svečana sjednica Senata Sveučilišta, koja će se održati u srijedu 6. studenoga 2024. u svečanoj dvorani Rektorata s početkom u 11.00 sati. Uz pozdravne govore visokih uzvanika te govora rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, na Svečanoj će sjednici biti dodijeljene nagrade studentima za istaknute rezultate, nastavnicima za znanstvene rezultate te za promicanje znanstvene discipline i struke, a dodijelit će se i posebna rektorova priznanja. Uz to što će se rektor osvrnuti na događanja na Sveučilištu u protekloj akademskoj godini, ali ih i najaviti za tekuću akademsku godinu, dodijelit će i počasni naslov professor emeritus Universitatis Zagrabiensis umirovljenim redovitim profesorima u trajnom izboru Sveučilišta koji su taj naslov stekli u akademskoj godini 2023./2024.

Četvrti dan Tjedna Sveučilišta, četvrtak 7. studenoga 2024., u cijelosti je posvećen studentima. Studenti će predstaviti najbolje radove nagrađene Rektorovom nagradom, a potom će uslijediti svečanost dodjele Rektorovih nagrada u šest kategorija. Rektorova nagrada sastoji se od diplome i novčane nagrade. Za studente će biti organizirane i simulacije kratkih razgovora za zapošljavanje.

U petak 8. studenoga 2024. u auli Rektorata (dvorana A1) na dvama će se događanjima predstaviti strateške smjernice znanosti i istraživanja Sveučilišta u Zagrebu te strateške smjernice digitalizacije.

U svečanoj dvorani Rektorata Sveučilišta nastavit će se, u petak 8. studenoga 2024., sa suradnjom Sveučilišta i Hrvatske radiotelevizije koja je započela prošle godine. Naime, prošle je godine Simfonijski orkestar HRT-a održao koncert pod nazivom „Sveučilišna idila“, a ovogodišnji koncert, nosi naslov „Sveučilišni gala koncert“.

Dana 11. i 12. studenoga 2024. svečano će se obilježiti 150. obljetnica modernoga Sveučilišta u Zagrebu (1874. – 2024.) i imenovanje prvoga rektora Sveučilišta Matije Mesića. U auli će se održati dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija „Kanonsko i crkveno pravo na javnom sveučilištu“, a u predvorju umjetnička izložba „355. obljetnica akademske tradicije i 150. obljetnica djelovanja modernoga Sveučilišta u Zagrebu“. U večernjim satima u utorak 12. studenoga 2024. s početkom u 18.00 sati u auli Rektorata bit će predstavljena humanitarna djelatnost sastavnica Sveučilišta te će se održati panel-rasprava pod nazivom „Sveučilište velikoga srca“.

Tjedan Sveučilišta 2024. završava 13. studenoga 2024. dvama događanjima u auli Rektorata. To su panel-rasprave o cjeloživotnom obrazovanju u međunarodnom okružju i prezentacija športskih uspjeha Sveučilišta u Zagrebu u 2024. godini.

Program se može pronaći na linku.