x
x

Dan otvorenih vrata Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka

  09.10.2024.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja djelatnici Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka organiziraju u četvrtak, 10. listopada 2024. od 10 do 14 sati Dan otvorenih vrata i pozivaju sve zainteresirane da ih posjete u prostorima Dnevne bolnice na 2. katu (”gornji ulaz Klinike za psihijatriju”).

Dan otvorenih vrata Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka

Događanje je osmišljeno s intencijom podizanja razine javne svijesti o problemima mentalnog zdravlja i mobiliziranja napora u potpori mentalnom zdravlju. Dan otvorenih vrata prilika je da dobijete odgovore na pitanja koja vas zanimaju, naučite nove tehnike suočavanja sa stresom te se povežete s profesionalcima koji su tu za vas.

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja naglašava ključnu važnost mentalnog zdravlja u profesionalnim okruženjima pod geslom “Vrijeme je da se prioritet daje mentalnom zdravlju na radnom mjestu”. Inicijativa pruža priliku svim dionicima koji se bave pitanjima mentalnog zdravlja da zagovaraju sigurnu, zdravu radnu okolinu koja može djelovati kao zaštitni čimbenik za mentalno zdravlje. Izloženost rizicima po mentalno zdravlje, poput trajno narušenih međuljudskih odnosa, preopterećenosti poslom i drugih nepovoljnih radnih uvjeta, što može dovesti do sindroma izgaranja na poslu ili tzv. burnouta, može negativno utjecati na opće funkcioniranje osobe, kvalitetu života te posljedično na sudjelovanje ili produktivnost na poslu. S obzirom na to da je 60 % globalne populacije zaposleno, nužno je hitno djelovati kako bi se smanjila vjerojatnost da radno okruženje stvara dodatne zdravstvene rizike te kako bi se mentalno zdravlje zaštitilo i u profesionalnom okruženju.

Neophodno je da vlade, poslodavci, organizacije koje predstavljaju radnike i poslodavce te drugi dionici odgovorni za zdravlje i sigurnost radnika rade zajedno na poboljšanju mentalnog zdravlja na poslu. Stigma i diskriminacija često sprječavaju osobe s poteškoćama u području mentalnog zdravlja da potraže pomoć ili nađu i zadrže posao. Smanjenje diskriminacije na radnom mjestu putem osvještavanja, obuke i angažmana s osobama koje pate od mentalnih poteškoća stvara zdravije, inkluzivnije radno okruženje​. Ulažući napore i resurse u pristupe i intervencije na poslu utemeljene na dokazima, možemo osigurati da svatko ima priliku napredovati na poslu i u životu.

Važno je brinuti o sebi, vaše mentalno zdravlje zaslužuje pažnju.
Poduzmimo akciju danas za zdraviju budućnost!

Izvor: KBC Rijeka