x
x

Optimizacija postupaka koji se provode uporabom rendgenskih uređaja

  04.10.2024.

Optimizacija dijagnostičkih i intervencijskih postupaka koji se provode uporabom rendgenskih uređaja

Optimizacija postupaka koji se provode uporabom rendgenskih uređaja

S obzirom na značajan porast primjene oslikavanja uporabom rendgenskih uređaja u medicini te još uvijek nedovoljno poznati utjecaj niskih doza ionizirajućeg zračenja i povezanost s pojavnosti karcinoma, optimizacija dijagnostičkih i intervencijskih postupaka koji se provode uporabom rendgenskih uređaja ima važnu ulogu u zaštiti od ionizirajućeg zračenja pri medicinskom ozračenju.

Proces optimizacije ne predstavlja samo prilagodbu parametara protokola za oslikavanje, već obuhvaća niz aktivnosti i struka koje su uključene u proces. Liječnik, radiološki tehnolog i medicinski fizičar imaju glavne i nezamjenjive uloge u procesu optimizacije, stoga je bitno da je tema optimizacije uključena u dio njihove osnovne edukacije i daljnjeg usavršavanja.

Uspostava programa osiguranja kvalitete neizostavan je korak u optimizaciji s obzirom da sam program propisuje aktivnosti poput kontrole kvalitete, analize odbačenih i nekvalitetnih radioloških slika, bilježenja doza pacijenata, izračuna tipičnih vrijednosti i usporedbu s dijagnostičkim referentnim razinama.

U novije doba primjena umjetne inteligencije u procesu optimizacije također ima svoju ulogu.

Obuhvaćanje svih koraka procesa optimizacije u konačnici ima za cilj ostvarenje kvalitete slike koja je prikladna za odgovoriti na kliničko pitanje uz minimalno ozračenje pacijenta.

Katarina Ružić, Ana Buinac, Mihaela Justić, Ivana Kralik, Ivana Bjelobrk