x
x

Neionizirajuća elektromagnetska polja - utjecaj na zdravlje

  15.10.2024.

Okrugli stol „Neionizirajuća elektromagnetska polja - utjecaj na zdravlje“, organiziran u skladu s Nacionalnim planom razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine te Mjerom M3 - Informiranje i educiranje javnosti u vezi elektromagnetskih polja, održan je 1. listopada 2024. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku i 9. listopada 2024. u Hilton Conference & Events Centru u Zagrebu.

Neionizirajuća elektromagnetska polja - utjecaj na zdravlje

Aktivnosti su provedene s ciljem podizanja razine svijesti i informiranja javnosti u području neionizirajućeg zračenja, s posebnim naglaskom na tumačenje utjecaja elektromagnetskih polja na zdravlje, te u kontekstu Europske strategije za 5G u digitalnom desetljeću, prema kojemu je Komisija postavila nove strateške ciljeve za uvođenje 5G mreža kao temelja za digitalni i zeleni oporavak, poboljšanja kvalitete života i zaštite javnog zdravlja.
 
Brojnim predstavnicima znanstveno-stručne javnosti obratio se s posebnim poticajem međusektorske i javne komunikacije teme predstavnik Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućih zračenja (ICNIRP, eng. The International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection).  
 
Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Kliničkog bolničkog centra Osijek te Dječje bolnice Srebrnjak.
 
Na okruglom stolu naglašena je uloga dionika u prevenciji utjecaja okoliša na zdravlje sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti („Narodne novine“, broj 100/18, 125/19, 147/20, 119/22, 156/22, 33/23 i 36/24), točnije njihova uloga u praćenju razina izmjerenih elektromagnetskih polja i njihovih poveznica sa zdravljem na populacijskoj razini, te u komunikaciji preventivnih preporuka u svrhu sveobuhvatnog sprječavanja štetnosti iz okoliša na zdravlje. Tijekom okruglog stola posebno se raspravljalo o pomoći novih tehnologija u dijagnostici i liječenju, o izazovima pravilnog tumačenja znanstvenih činjenica, te prednostima i nedostatcima medija u komunikaciji znanstvenih i zdravstvenih činjenica.
 
Okupljeni ključni dionici zaključno su podržali nastavak komunikacije prema stručnoj i općoj javnosti, potrebu znanstveno i stručno utemeljenog probira izvora podataka, te praćenja i probira istraživanja o izlaganju elektromagnetskim poljima i zdravstvenim učincima. U duhu prevencije naglašena je važnost promicanja zdravih životnih navika, tjelesne aktivnosti i racionalne uporabe komunikacijskih i novih tehnologija, javna dostupnost praćenja rezultata mjerenja elektromagnetskih polja i plan kontinuirane komunikacije tehničkih i zdravstvenih aspekata tehnologija.