x
x

Sigurnost radioloških pretraga tijekom trudnoće: važnost i preporuke

  05.06.2024.

Korištenje rendgenskih zraka, ultrazvučnih valova, prikaza kompjutorizirane tomografije, tehnika nuklearne medicine i magnetske rezonancije danas je u medicini postalo nezaobilazno. Iz tga je jasno da će i tijekom trudnoće, mnoge žene biti slučajno ili s indikacijom podvrgnute nekim od navedenih tehnika.

Sigurnost radioloških pretraga tijekom trudnoće: važnost i preporuke

Zabrinutost oko sigurnosti radioloških pretraga u trudnica i dojilja te sigurnosti za fetus često rezultira nepotrebnim izbjegavanjem korisnih dijagnostičkih. U trudnoći se osim izloženosti zračenju trudnice, pretpostavlja i izloženost zračenju fetusa. Valja odmah istaknuti da je uz većinu načina na koje trudnica može biti izložena zračenju poput dijagnostičkog medicinskog pregleda ili profesionalne razine, izloženost unutar propisanih ograničenja koja vjerojatno neće uzrokovati zdravstvene negativne učinke na plod.

Ljudski zametak i plod su osjetljivi na ionizirajuće zračenje pri dozamavećima od 0,1 Gy (100 mGy), a ovisno o fetalnom razvoju, zdravstvene posljedice izloženosti javljaju se kod doza preko 0,5 Gy (500 mGy) i mogu biti teške i ozbiljne. Fetalna doza zračenja manja od 50 mGy ima zanemarivi rizik za pobačaj ili malformacije u usporedbi s drugim rizicima trudnoće. Fetalna doza manja od 100 mGy ne bi trebala biti razlogom za medicinski prekid trudnoće.

Iako se kod određenih tehnika koristi ionizirajuće zračenje, uobičajeno je fetalna doza ispod one koja može uzrokovati kongenitalne malformacije, pobačaj ili prekid trudnoće. Unatoč tomu, u trudnica se ovisno o kliničkom stanju i dijagnostičkim potrebama u prvoj liniji preporučuju utrazvučni pregledi i pregled magnetskom rezonancijom. No, u jasnim indikacijama, ne smije se odbiti izvesti i metode s ionizirajućim zračenjem.

Više: e-pharmaca