x
x

Važno je doba dana u kojem smo fizički aktivni, osobito kod pretilih osoba

  27.06.2024.

Za odrasle osobe koje imaju pretežno sedentarni život i prekomjernu tjelesnu masu, ili su pretile, ili imaju metaboličke poremećaje, najbolje vrijeme za umjerenu do intenzivnu tjelesnu aktivnost su večernji sati jer to ima povoljan učinak na homeostazu glukoze, objavljeno je u časopisu Obesity.

Važno je doba dana u kojem smo fizički aktivni, osobito kod pretilih osoba

Antonio Clavero-Jimeno, sa Sveučilišta u Granadi u Španjolskoj i suradnici, ispitivali su utjecaj umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti na dnevnu kontrolu glikemije kod 186 odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom/pretilošću i metaboličkim poremećajima i sa sedentarnim ponašanjem. Istovremeno su pratili nalaze šečera u krvi i tjelesnu aktivnost tijekom 14 dana. Svaki dan je klasificiran ili kao neaktivan ako nije skupljeno dovoljno tjelesne aktivnosti; zatim kao jutro, poslijepodne ili večer ako je skupljeno > 50 % minuta tjelesne aktivosti akumulirano između 06.00 i 12.00, 12.00 i 18.00, odnosno 18.00 i 00.00 sati; ili mješoviti ako nijedan od vremenskih prozora nije iznosio > 50 % dnevne umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti.

Istraživači su otkrili da je u usporedbi s neaktivnošću, nakupljanje > 50 % ukupne aktivnosti navečer povezano s nižim 24-satnim, dnevnim i noćnim prosječnim razinama glukoze (srednje razlike, -0,07, -0,06 i -0,12 mmol/L). Kod sudionika s poremećenom regulacijom glukoze ta je povezanost bila jača. Slični rezultati su bili i kod žena i kod muškaraca.

Ovo bi mogao biti novi pristup poboljšanju metaboličkog zdravlja kod osoba koje imaju povišen rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti.