x
x

Međunarodni dan starijih osoba: Dostojanstveno starenje

  01.10.2024.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada svake godine. Prvi se put obilježio 1. listopada 1991. godine odlukom Ujedinjenih naroda, s ciljem da se naglasi važnost starijih osoba kao najvažnijeg elementa svakog društva, te da se potakne djelovanje društva u korist starijih osoba kroz donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života starijih osoba. Bitan naglasak je i na pružanju podrške u ostvarivanju svih njihovih prava iz sustava pravne, socijalne i zdravstvene zaštite.

Međunarodni dan starijih osoba: Dostojanstveno starenje

U 2024. godini obilježavamo 34. godišnjicu proglašenja 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, na temelju odluke i Rezolucije 45/106 Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda, donesene 14. prosinca, 1990. godine.

Tema „https://stampar.hr/hr/novosti/medunarodni-dan-starijih-osoba-1-listopada“ (engl. Ageing with Dignity: The Importance of Strengthening Care and Support Systems for Older Persons Worldwide) u fokusu je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Prema globalnom trendu starenja stanovništva, broj starijih osoba nadmašit će broj mladih, posebno u zemljama u razvoju do 2030. godine. U polovici broja svjetskih zemalja očekivani životni vijek pri rođenju sada premašuje 75 godina, što je 25 godina više u usporedbi s 1950. godinom.

Takva promjena demografske strukture upućuje na veće i specifične zahtjeve za sveobuhvatnom zdravstvenom skrbi, gerijatrijskom zdravstvenom njegom i uslugama socijalne skrbi, osobito za starije osobe s multimorbiditetom i funkcionalnom onesposobljenosti.

Ciljevi Međunarodnog dana starijih osoba (engl. United Nations International Day of Older Persons) u 2024. godini su:

  • okupiti stručnjake koji će raspravljati o osnaživanju sustava skrbi i podrške za starije osobe u kontekstu politike, zakonodavstva i praksi
  • naglasiti prioritet i potrebu žurnog proširenja mogućnosti edukacije iz gerijatrije i gerontologije
  • prepoznati i rješavati probleme globalnog nedostatka radnika u skrbi za starije osobe
  • istaknuti važnost zaštite ljudskih prava starijih osoba kao primatelja skrbi i njihovih njegovatelja
  • promicati individualni gerontološki pristup koji poštuje dostojanstvo, potrebe, uvjerenja i privatnost starijih osoba, kao i prava za donošenje odluka koje se odnose na skrb i kvalitetu njihova života.

U Europi i svijetu osnažile su politike mnogih gradova, lokalnih vlasti i regionalnih vlada koje su usmjerene stvaranju okruženja prilagođenih starijoj dobi te se naglašava sinergija između ulaganja u javne usluge i poboljšanja fizičkog okruženja, primjerice prometa i stanovanja. Od ključne je važnosti podržavanje aktivnog, zdravog starenja, povećanje poštovanja prema starijim osobama, poticanje njihove društvene uključenosti te doprinosa i sudjelovanja u zajednici.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba dana 1. listopada 2024. godine održani su:

  • Gerontološko-javnozdravstveni skup „Zdravo starenje za sve“ (englCreating Healthy Ageing for All)  Sastanak Svjetske zdravstvene organizacije, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ (25. 9. 2024., NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, Zagreb), koji je okupio predstavnike institucija i stručnjake iz više europskih zemalja, uključujući predstavnike Nizozemske, Italije, Moldavije, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Španjolske, Češke i Danske, koji su raspravljali o važnosti stvaranja okruženja prilagođenog starijim osobama i unapređenju zdravog starenja. Ovaj skup omogućio je bogatu raspravu o kreiranju zdravih i inkluzivnih okruženja za starije osobe, naglašavajući kako proaktivne mjere, prilagodba urbanih sredina, jačanje pripravnosti za hitne situacije, te međusektorska suradnja čine ključne korake prema stvaranju društava koja razvijaju i podržavaju aktivno sudjelovanje starijih osoba u zajednici.

  • Gerontološko-gerijatrijsko-javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem – „Zlatne godine“ (27.  28. 9. 2024., Trakošćan), u organizaciji Opće bolnice Varaždin, Hrvatske Udruge socijalnih gerontologa te suorganizaciji NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju, Sveučilišta Sjever te Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin. Simpozij je za cilj imao približiti i osvijestiti različite aspekte starenja, raspraviti o mogućnostima unapređenja kvalitete života starijih osoba, analizirati stanje gerijatrijske zdravstvene skrbi u Hrvatskoj te razmotriti implikacije Rezolucije o pravima i položaju starijih osoba.

Više:

United Nation. International Day of Older Persons 1 October. 2024 Theme: Ageing with Dignity: The Importance of Strengthening Care and Support Systems for Older Persons Worldwide (https://www.un.org/en/observances/older-persons-day, accessed September 2024)

Svjetska zdravstvena organizacija. Regionalni ured za Europu. (‎2024)‎. Stvaranje okruženja prilagođenih dobi u Europi: alat za kreatore lokalnih politika i planova. Svjetska zdravstvena organizacija. Regionalni ured za Europu. https://iris.who.int/handle/10665/379032. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO

Zlatne godine, gerontološko-gerijatrijski-javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, Trakošćan (https://www.unin.hr/wp-content/uploads/ZLATNE-GODINE-finalno.pdf, accessed September 2024)


Pripremila: Služba za javnozdravstvenu gerontologiju – Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba