x
x

Ovisnosti 2030. Politika, struka i praksa: idemo li u istom smjeru?

  22.10.2024.

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i uz stručnu podršku Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog društva za ovisnosti održana je Nacionalna konferencija o ovisnostima pod nazivom Ovisnosti 2030. Politika, struka i praksa: idemo li u istom smjeru?. Konferencija je održana od 16. do 18. listopada 2024. godine u Šibeniku.

Ovisnosti 2030. Politika, struka i praksa: idemo li u istom smjeru?

Kroz plenarna predavanja i tematske panele predstavljene su aktualnosti politika na području ovisnosti, s posebnim osvrtom na trendove povezane s uporabom droga, alkohola, novih duhanskih proizvoda, prekomjernim kockanjem, korištenjem interneta i igranjem video igara.

Istaknuto je kako borba protiv ovisnosti nije samo zdravstveno pitanje, već zahtijeva sveobuhvatan strateški pristup budući da predstavlja ozbiljan izazov za sve segmente društva, socijalnu koheziju i ekonomski razvoj. Naglašena je važnost provedbe učinkovitih preventivnih programa, razvijanja novih modela liječenja ovisnosti, poticanja inovativnih programa u području smanjenja šteta, ali i daljnjeg osiguravanja potrebnih resursa i podrške kako bi se omogućilo da zdravlje bude i ostane prioritet, a zaštita mentalnog zdravlja imperativ, osobito u kontekstu dostupnosti programa prevencije i liječenja ovisnosti onima kojima je pomoć potrebna.

Na Konferenciji je sudjelovalo više od 140 stručnjaka iz zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog, kazneno-represivnog i pravosudnog sustava te znanstvene zajednice i nevladinog sektora, a cilj iste bio je osigurati platformu za dijalog i zajedničko djelovanje u ostvarenju prioriteta Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti do 2030., ali i potaknuti multisektorsku raspravu o ključnim  pitanjima u području politika prema ovisnosti te osigurati zajednički konsenzus u definiranju odgovora na buduće izazove.

Konferenciju su otvorili izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i doc. dr. sc. Marija Bubaš, državna tajnica Ministarstva zdravstva.