x
x

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva - kolika je uspještnost

  23.09.2024.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: od ideje, doprinosa i 17 godišnje iskustvo (2007. – 2024.), članak objavljen u časopisu Libri Oncologici.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva - kolika je uspještnost

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva započeo je krajem 2007. godine. Hrvatsko onkološko društvo dalo je značajan doprinos izradi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Cilj programa bio je smanjiti smrtnost od kolorektalnog raka (CRC) 15% u pet godina od početka programa, uz obuhvat stanovništva u dobi od 50-74. godine od 75% do 2015. godine.

Program se temelji na testu fekalnog okultnog krvarenja (FOBT) s primjenom svake druge godine. Koordinatori programa su Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i područni Zavodi za javno zdravstvo.

Dio testiranih osoba nije viši od 25% te nije dostatan za ostvarenje ciljeva Nacionalnog programa. Smatra se da se liječnici obiteljske medicine i patronažne sestre trebaju aktivnije uključiti u program motivacijom pozvanih na probir. Potrebno je aktivno uključenje timova obiteljske medicine u sve elemente Nacionalnog programa za CRC.

Zdravko Ebling, Barbara Ebling, Antonio Juretić, Rudika Gmajnić, Marija Strnad