x
x

Europsko kardiološko društvo: Atlas 2023. statistika kardiovaskularnih bolesti

  13.09.2024.

U izvješću Atlas 2023., projektu Europskog kardiološkog društva (ESC) obnovljeno je i prošireno izvješće statistike kardiovaskularnih bolesti (KVB) za zemlje članice ESC-a za 2021.

Europsko kardiološko društvo: Atlas 2023. statistika kardiovaskularnih bolesti

Istražene su nejednakosti u kardiovaskularnoj zdravstvenoj skrbi i ishodi u zemljama članicama ESC-a. U analizi su korišteni podatci o mortalitetu i čimbenicima rizika Svjetske zdravstvene organizacije i Globalnog tereta bolesti te dodatni ekonomski podatci iz Svjetske banke.

Podatci o kardiovaskularnoj zdravstvenoj skrbi prikupljeni su upitnikom koji je poslan pojedinom nacionalnom kardiološkom društvu zemalja članica ESC-a.

Prikazani su statistički podaci koji se odnose na 2022. ili posljednju dostupnu godinu. Novi materijal u ovom izvješću uključuje suvremene procjene ekonomskog tereta KVB-a i statistiku smrtnosti za niz fenotipova KVB-a.

Kardiovaskularne bolesti čine 11 % ukupnih izdataka za zdravstvo u EU. I dalje su najčešći uzrok smrti u zemljama članicama ESC-a s više od 3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Proporcionalno više smrtnih slučajeva od KVB-a događa se u zemljama sa srednjim dohotkom u usporedbi sa zemljama s visokim dohotkom i to je zabilježeno kod oba spola - kod žena (moratlitet 53% u zemljeama sa srednjim dohotkom naspram 34% u zemljama s visokim dohotkom) i kod muškaraca (46% naspram 30%).

Između 1990. i 2021. srednje dobno standardizirane stope smrtnosti (ASMR) za KVB smanjile su se za medijan > 50 % u zemljama članicama ESC-a s visokim dohotkom, ali u zemljama sa srednjim dohotkom medijan smanjenja bio je < 12 %. Ove nejednakosti između zemalja članica ESC-a sa srednjim i visokim dohotkom vjerojatno odražava heterogenu izloženost nizu ekoloških, socioekonomskih i kliničkih čimbenika rizika. Istraživanje iz 2023. sugerira da ovim nejednakostima mogu pridonijeti čimbenici liječenja jer zemlje sa srednjim dohotkom prijavljuju niže stope perkutane koronarne intervencije na milijun osoba (1355 naspram 2330), transkateterske implantacije aortne valvule (4,0 naspram 153,4) i ugradnje srčanog stimulatora (147,0 naspram 831,9) u usporedbi sa zemljama s visokim dohotkom.

Izvješće ESC Atlas 2023 pokazuje kontinuirane nejednakosti u epidemiologiji i liječenju kardiovaskularnih bolesti između zemalja članica ESC-a sa srednjim i visokim dohotkom. Primjeri ovih nejednakosti su promjene u KVB ASMR tijekom posljednjih 30 godina. U zemljama članicama ESC-a s visokim dohotkom, ASMR je u velikom padu tijekom ovog razdoblja, ali u zemljama sa srednjim dohotkom padovi su vrlo mali.

Naglašeno je da postoji velika i važna potreba za ciljanim djelovanjem kako bi se smanjio teret kardiovaskularnih bolesti, osobito u onim zemljama u kojima je teret najveći.