x
x

Jesu li liječnici obiteljske medicine zadovoljni e-kartonima?

  03.09.2024.

Samo jedna četvrtina obiteljskih liječnika u SAD-u izjavila je da je vrlo zadovoljna elektroničkim zdravstvenim kartonom (e-karton), objavljeno je u časopisu JAMA Network Open.

Jesu li liječnici obiteljske medicine zadovoljni e-kartonima?

A. Jay Holmgren sa Sveučilišta Kalifornija, San Francisco i njegovi suradnici mjerili su zadovoljstvo obiteljskih liječnika e-kartonima, jesu li upotrebljivi i kako je povezana uporaba sa zadovoljstvom i sindromom sagorijevanja.

Analiza je uključila anketne odgovore 2067 obiteljskih liječnika koji su tražili recertifikaciju Američkog odbora za obiteljsku medicinu 2022. godine.

Istraživači su otkrili da je 27,2 % vrlo zadovoljno, 37,5 % donekle zadovoljno, 16,7 % donekle nezadovoljno, a 9,6 % vrlo nezadovoljno e-kartonom. Najbolje je ocijenjena čitljivost informacija koju je 26,3 % ispitanika ocijenilo izvrsnom. Korisnost pojedinih upozorenja je najslabije iskoristiva i samo 12,7 % ispitanika ju je ocijenilo izvrsnom. Dobra ili izvrsna upotrebljivost za unos podataka (β = 0,09), usklađenost s radnim procesima (β = 0,11), lakoća pronalaženja informacija (β = 0,14) i korisnost upozorenja (β = 0,11) bili su povezani s liječnicima koji su bili vrlo zadovoljni e-kartonima. Najveće zadovoljstvo povezano je sa smanjenom učestalošću sagorijevanja (β = -0,64).