x
x

Umjetna inteligencija pomaže u otkrivanju poremećaja vida kod djece

  13.08.2024.

Novorazvijeni model umjetne inteligencije (AI) može pomoći u otkrivanju miopije, strabizma i ptoze pomoću fotografija u pametnom telefonu, objavljeno je u časopisu JAMA Network Openu.

Umjetna inteligencija pomaže u otkrivanju poremećaja vida kod djece

Qin Shu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju i suradnici razvili su model umjetne inteligencije za identifikaciju miopije, strabizma i ptoze pomoću fotografija iz pametnih telefona, a radilo se o presječnoj studiji.

Za izradu modela korišteno je ukupno 1419 fotografija od 476 djece. Korišteno je 946 monokularnih i 473 binokularnih fotografija za otkrivanje miopije i ptoze odnosno za identifikaciju strabizma.

Istraživači su utvrdili da je model pokazao dobru osjetljivost za otkrivanje miopije (0,84), strabizma (0,73) i ptoze (0,85). Tijekom analize podskupina prema spolu, model je pokazao usporedivu učinkovitost u prepoznavanju očnih poremećaja i djevojčica i kod dječaka. Među različitim dobnim skupinama uočene su razlike u prepoznavanju očnih poremećaja.

Model detekcije poremećaja vida kod djece koji koristi umjetnu inteligenciju pokazao se preciznim u prepoznavanju miopije, strabizma i ptoze uz pomoć snimljenih fotografija iz pametnih telefona. Ovi rezultati sugeriraju da bi ovakav model umjetne inteligencije mogao pomoći u probiru djece na miopiju, strabizam i ptozu, olakšati ranu identifikaciju i smanjiti rizik od gubitka vida i ozbiljnijih problema s vidom zbog odgođenog probira u djetinjstvu.