x
x

Novi manageri za umjetnu inteligenciju u zdravstvu

  12.07.2024.

Novi oblici umjetne inteligencije transformiraju zdravstvenu industriju. Međutim, snalaženje u složenom području umjetne inteligencije (AI) u zdravstvu predstavlja izazov. U posljednje 2 godine neki su zdravstveni sustavi stvorili novu poziciju i novog stručnjaka, glavnog zdravstvenog službenika, voditelja za umjetnu inteligenciju (CHAIO).

Novi manageri za umjetnu inteligenciju u zdravstvu

Radi se o specijaliziranom obliku vodstva koje uključuje razvoj sveobuhvatne strategije umjetne inteligencije usklađene s ciljevima organizacije, identificiranje slučajeva uporabe velikih sustava, automatizacije i obrade podataka i osiguravanje učinkovite implementacije.

Za uspjeh je ključna suradnja između AI tvrtki, istraživačkih institucija i zdravstvenih organizacija. Osim toga, CHAIO je odgovoran za uspostavu upravljanja i politika kako bi se osigurala odgovorna primjena umjetne inteligencije i usklađenost s novim propisima. Jako je važna i interdisciplinarna suradnja, otvorenost i komunikacija jer voditelj za umjetnu inteligenciju treba blisko surađivati s vodećima stručnjacima u kliničkoj informatici, upravljanju podacima, bioetici, zdravstvenoj tehnologiji, s ravnateljima bolnica, bolničkim operacijama i mnogim drugima kako bi se postigli zajednički ciljevi. Kako umjetna inteligencija nastavlja napredovati u zdravstvenoj skrbi, uloga CHAIO-a vjerojatno će postati sve kritičnija za iskorištavanje prednosti umjetne inteligencije uz istovremeno ublažavanje rizika.