x
x

Omega 3 masne kiseline i mediteranska prehrana u borbi protiv akni

  19.07.2024.

Manje lezija na koži i bolju kvalitetu života imaju bolesnici s aknama koji se pridržavanje mediteranske prehrane uz dodatak omega 3 masnih kiselina: eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA), objavljeno je u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology.

Omega 3 masne kiseline i mediteranska prehrana u borbi protiv akni

Anne Guertler sa Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu i suradnici ispitivali su kliničke učinke većih razina EPA/DHA kod bolesnika s aknama. Šezdeset sudionika bez lijekova na recept (23 s acne comedonica [AC] i 37 s acne papulopustulosa [AP]) pridržavalo se mediteranske prehrane, a koja je uključivala i dodatak omega-3 masnih kiselina. Razine EPA/DHA u krvi praćene su tijekom četiri posjeta (V1 do V4) pomoću HS-omega 3 indeksa (EPA/DHA [postotak] ukupno identificiranih masnih kiselina u eritrocitima: ciljna vrijednost 8 do 11 %; deficit < 8 %; veći deficit <4 %).

Istraživači su otkrili da je 98,3 % bolesnika imalo EPA/DHA deficit na početku, sa srednjim indeksom HS-omega 3 koji se povećao s 4,9 na 8,3 % u V1 do V4. Na V4, značajno viši indeksi su viđeni za AC nego AP. I kod upalnih i kod neupalnih lezija uočena su objektivna poboljšanja. Četiri bolesnika je samo prijavilo pogoršanje izgleda, ali se ukupna kvaliteta života poboljšala, posebno kod AP-a. U usporedbi s blagotvornom hranom, prehrambeni okidači bili su jasnije definirani. Smanjen je unos kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda. Uočena je visoka stopa suradljivosti i nije bilo prijavljenih nuspojava.