x
x

Početak rada nove agencije EU-a za droge

  05.07.2024.

Dana 2. srpnja 2024. Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (engl. uropean Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA) službeno je postao Agencija Europske unije za droge (engl. European Union Drugs Agency, EUDA).

Početak rada nove agencije EU-a za droge

Nakon vanjske evaluacije EMCDDA, Europska komisija pozvala je na šire i proaktivnije nadležnosti Agencije u siječnju 2022. kako bi joj pomogla u suočavanju s novim izazovima koje nameće sve složeniji fenomen droga i pojava moćnih novih psihoaktivnih tvari. Zakonodavni proces EU-a zaključen je u lipnju 2023., postavljajući EMCDDA na jednogodišnji tranzicijski tečaj kako bi postao EUDA.

Krajnji cilj EUDA-e je jačanje spremnosti Europske unije na droge. Njezin će rad biti organiziran oko četiri međusobno povezane kategorije usluga:

  • Predviđanje: pomoć EU i državama članicama u predviđanju budućih izazova povezanih s drogama i njihovih posljedica.
  • Upozorenje: Izdavanje upozorenja u stvarnom vremenu o novim rizicima od droga i prijetnjama zdravlju i sigurnosti.
  • Odgovor: Pomaganje EU i njezinim državama članicama da osnaže svoj odgovor na fenomen droga.
  • Učenje: Olakšavanje razmjene znanja i učenja diljem EU za politike i intervencije u vezi s drogama utemeljene na dokazima

Kako bi se osigurala spremnost EU-a u području droga, stvoreni su novi mehanizmi, uključujući:

  • Europski sustav za upozoravanje na droge, koji će izdavati upozorenja kada se na tržištu pojave ozbiljni rizici povezani s drogama. Ovo nadopunjuje postojeći EU sustav ranog upozoravanja (EWS) na nove psihoaktivne tvari.
  • Europski sustav procjene prijetnji, koji će potaknuti način na koji se EU priprema i reagira na nove ili potencijalne prijetnje zdravlju i sigurnosti.
  • Europska mreža forenzičkih i toksikoloških laboratorija, koja će poticati razmjenu informacija o novim trendovima i obučavati nacionalne toksikologe i forenzičke stručnjake za droge. (euda.europe.eu)