x
x

Helidrom KBC-a Split - prvi certificirani bolnički helidrom u Hrvatskoj

  03.07.2024.

Potpuno obnovljeni helidrom Kliničkog bolničkog centra Split prvi je certificirani bolnički helidrom za dnevne i noćne operacije u Hrvatskoj sukladno međunarodnim standardima. Helidrom je dobio međunarodno odobrenje za uporabu 28. lipnja 2024. godine.

Helidrom KBC-a Split - prvi certificirani bolnički helidrom u Hrvatskoj

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo provela je inspekcijski nadzor helidroma, pripadajuće infrastrukture, fizičkih obilježja, vizualnih sredstava za navigaciju, spasilačko vatrogasne zaštite, zaštitnih površina i prepreka na i oko helidroma te ustvrdila da su zadovoljene sve međunarodno propisane odredbe.

Helidrom KBC-a Split je u sustavu organizacije zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata najvažniji je i najprometniji medicinski helidrom u Hrvatskoj. Godišnje se izvede oko 500 helikopterskih transporta, osobito pacijenata s otoka. Poseban je i po tome što se jedino s njega obavlja helikopterski transport životno ugrožene novorođenčadi kojeg je 2002. godine pokrenuo prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, tada voditelj Jedinice intenzivnog liječenja djece.

Rekonstrukcija helidroma započela je u listopada 2023. godine, a radovi su završeni u ožujku 2024. godine. Financijska sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije u iznosu od 855.160,43 € osigurana su iz državnog proračuna.

Izvor: KBC Split