x
x

Poboljšava li gusta tekuća dijeta kliničke ishode kod disfagije i demencije?

  23.06.2024.

Poboljšava li gusta tekuća dijeta kliničke ishode kod hospitaliziranih pacijenata s demencijom, a koji imaju simptom orofaringealne disfagije?

Poboljšava li gusta tekuća dijeta kliničke ishode kod disfagije i demencije?

Orofaringealna disfagija vrlo je čest simptom kod hospitaliziranih bolesnika s Alzheimerovom bolešću ili drugim demencijama. Tim bolesnicima se često propisuje gušća tekuća dijeta kao dio liječenja disfagije iako nedostaju čvrsti dokazi da ova intervencija poboljšava kliničke ishode (Cochrane Database Syst Rev 2018; 9:CD011077).

Istraživači su proveli retrospektivnu studiju bolesnika s Alzheimerovom bolešću ili drugim demencijama koji su bili hospitalizirani zbog disfagije u 11 bolnica u New Yorku. U analizi usklađivanja sklonosti, ≈4500 pacijenata (prosječna dob, 86) koji su bili na gušćoj tekućoj dijeti (na temelju dosljednosti od najmanje 75% unosa) upareno je s ≈4500 pacijenata koji su bili na rijetkoj tekućoj dijeti. Bolnička smrtnost bila je slična u obje skupine. U usporedbi s bolesnicima koji su primali rijetke tekućine, oni koji su primali gušću tekuću dijetu imali su znatno manju vjerojatnost da će biti intubirani (omjer izgleda, 0,7), ali su imali značajno veću vjerojatnost da će razviti respiratorne komplikacije, uključujući i upalu pluća (OR, 1,7).

Ova velika studija podupire hipotezu da gušća tekuća dijeta može smanjiti volumen aspiracije, i nakon toga bolesnici imaju manji rizik za intubaciju. Činjenica je da ostatke gušće tekuće dijete možemo teže ukloniti iz respiratornih putova i ako dođe do aspiracije to može dovesti do većeg broja komplikacija s disanjem i do razvoja infekcija.

Gušće tekuće dijete nemaju dobar okus i često uzrokuju neadekvatnu prehranu i hidraciju, tako da kod odluke o uvođenju ove prehrane treba voditi računa i o kvaliteti života. Iako je ova studija provedena u bolničkim uvjetima, rezultati istraživanje bi mogli biti važni i za vanbolničke bolesnike koji imaju simptom disfagije u sklopu demencije.