x
x

Porast starijh osoba s demencijom na 4 %

  28.06.2024.

Godine 2022. 4,0 % odraslih u dobi od 65 godina i starijih izjavilo je da je dobilo dijagnozu demencije u svom životu, a sličan postotak je uočen i za muškarce i žene, objavljeno je u National Health Statistic Reports, publikaciji Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku.

Porast starijh osoba s demencijom na 4 %

Ellen A. Kramarow iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku u Hyattsvilleu, Maryland, procijenila je postotak neinstitucionaliziranih starijih osoba (u dobi od 65 godina i više) s dijagnozom demencije koristeći podatke iz Ankete o nacionalnom zdravstvenom intervjuu iz 2022. ( NHIS).

U istraživanju iz 2022., istaknuto je da je 4,0 % odraslih u dobi od 65 godina i starijih izjavilo da je tijekom života dobilo dijagnozu demencije, s postotkom sličnim za muškarce i žene (3,8 odnosno 4,2 %).

Uočeno je povećanje postotka odraslih s dijagnozom demencije s porastom dobi, s 1,7 na 13,1 % za one u dobi od 65 do 74 godine odnosno 85 i više godina, dok se postotak smanjivao s povećanjem razine obrazovanja, sa 7,9 na 2,2 % (postotak za one s manje od srednjoškolske svjedodžbe, odnosno s fakultetskom ili višom diplomom).

Rano otkrivanje i dijagnoza demencije važna je javnozdravstvena strategija jer omogućuje pacijentima i njihovim obiteljima planiranje budućih potreba. Podaci iz NHIS-a mogu se koristiti za praćenje napretka prema postavljenim ciljevima.