x
x

Psorijaza, sa ili bez psorijatičnog artritisa, povezana s umorom

  05.07.2024.

Psorijaza je povezana s umorom, a osobito se to odnosi na bolesnike s psorijatičnim artritisom (PsA) objavljeno je u časopisu Journal of American Academy of Dermatology.

Psorijaza, sa ili bez psorijatičnog artritisa, povezana s umorom

Lea Nymand iz bolnice Bispebjerg Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj i suradnici istraživali su karakteristike umora i koji su to potencijalni pokretači umora kod bolesnika s psorijazom sa ili bez psorijatičnog artritisa. Ukupno je 2741 odrasla osoba s psorijazom (od kojih je 593 također imalo psorijatični artritis) i 3788 osoba u kontrolnoj skupini bez psorijaze ispunilo upitnik Multidimensional Fatigue Inventory-20.

Istraživači su otkrili da je u usporedbi s općom populacijom, utjecaj na ukupni umor bio najveći u bolesnika s psorijatičnim artritisom, nakon čega slijedi psorijaza (β = 5,22 odnosno 2,10). Povećanje intenziteta boli u zglobovima bilo je povezano s ukupnim umorom među bolesnicima s psorijazom sa ili bez PsA (β = 2,23 za svako povećanje od 1 boda u rezultatu numeričke ljestvice ocjenjivanja boli u zglobovima).

Glavni uzročnici umora bili su bol u zglobovima i svrbež, dok je težina same psorijaze malo utjecala na umor. Ovi nalazi naglašavaju važnost pristupa temeljenog na simptomima pri liječenju psorijaze.